VIDEO’S: Voorganger Jezus Centrum veroordeeld

Foto: videobeeld nijkerk.nieuws.nl

De voorganger van het Jezus Centrum Nijkerk is veroordeeld tot 18 maanden de cel in, waarvan 8 maanden voorwaardelijk. Bij de strafmaat is rekening gehouden met het feit, dat hij niet eerder is veroordeeld. Bovendien is de grote media-aandacht meegewogen.

Geen fraude met geld cliënten
Het Openbaar Ministerie had 3,5 jaar geëist, omdat ze vindt dat K. ook fraude heeft gepleegd met de pgb’s van zijn cliënten. De oprichter van het Jezus Centrum zou  via gelieerde stichtingen zoals ‘Stichting Intro’ 1,1 miljoen euro opgestreken hebben, terwijl dat geld bestemd was voor cliënten van die stichtingen.Dat is volgens de rechtbank niet bewezen. Daarom is de straf lager.

Mensenhandel
Volgens de rechtbank heeft hij verslaafden uitgebuit die om hulp vroegen.De rechtbank acht bewezen dat hij kwetsbare mensen in een volstrekt afhankelijke positie bracht. Zij moesten intern wonen, hun geld laten beheren en een zorgprogramma volgen. Dat bestond uit kerkdiensten, bijbelstudie en hard werken in de fabriek van de voorganger, waar aanrechtbladen voor de keukenbranche werden gemaakt.

Faillissementsfraude
De faillissementsfraude waarvan het OM de voorganger verdacht, is volgens de rechter wél bewezen. Toen het keukenbladenbedrijf van de voorganger in zwaar weer kwam, zou de verdachte geld en goederen aan de boedel hebben onttrokken. Hierdoor zijn andere schuldeisers benadeeld.

Of het Openbaar Ministerie of de voorganger in hoger beroep gaat is nog niet bekend.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen