FOTO’S: Kerkplein en Havenkom in de schijnwerpers

Drie werkgroepen hebben zich de afgelopen maanden gebogen over de toekomst van de binnenstad van Nijkerk. In Princesse ontvouwden zij aan een grote groep mensen – waaronder ondernemers, bewoners, raadsleden en drie wethouders – hun visie.

Nijkerk moet in 2020 herkend worden als een plek waar je graag komt met een verzorgd en historisch binnenstadsgebied. Er was dan ook veel aandacht voor het herstel van (historische)gevels, die dan een prominente plek in het stadsbeeld krijgen. Bovendien kan de Brede Beek veel meer aandacht krijgen. Om leegstand tegen te gaan, is het idee om veel soepeler om te gaan met bestemmingsplannen. Als een winkelier er de brui aan geeft en iemand wil er gaan wonen of een kantoor beginnen, dan moet dat kunnen. Op die manier wordt ieder pand gebruikt en niet door dat af te dwingen maar door “de markt organisch zijn werk te laten doen”.

Volgens de plannenmakers wordt het centrum straks omgeven door het Molenplein, het Wheemplein, de Havenkom en het Kerkplein. Daar waren ze nog het meest uitgesproken over.

Het kerkplein (met daaronder een parkeergarage) krijgt tegen over de Grote kerk een “Huis van de Stad”. Als voorbeeld noemde men Nieuwegein: “Het is hét huis van en voor iedereen in de stad. Een centraal punt voor informatie en service, voor welzijn en cultuur, voor ontmoeting en debat. Het is een open, licht en ruim gebouw waar van binnen én van buiten zichtbaar is wat er in het gebouw gebeurt.”

In deze visie komt er ruimte voor de ontwikkeling van de havenkom, omdat een deel van het huidige stadhuis dan overbodig wordt. Ook al, omdat het aantal ambtenaren de komende jaren drastisch zal afnemen. Binnen deze opvatting is het logisch, dat ook ABZ Diervoeding verhuist.

Nu zijn het nog maar ideeën, een visie zo u wilt. Op de website van de gemeente kunt u het visiedocument lezen. Om de marketingplannen verder concreet in te vullen is geld nodig. Dat komt straks uit de BIZ. In een Bedrijveninvesteringszone (BIZ) betalen ondernemers samen mee aan een aantrekkelijke en veilige omgeving.

De opmerkingen die vast en zeker over deze visie gemaakt zullen worden, worden verzameld en men verwacht begin volgend jaar weer een stap te kunnen zetten.

Alle wethouders waren present en een dag later reageerde wethouder Van der Hurk met een persbericht. “De drie werkgroepen verdienen een groot compliment voor het vele werk dat ze samen hebben gedaan en voor het gedegen resultaat dat ze hebben neergezet. De plannen bevatten een goede visie op de ontwikkeling van de Nijkerkse binnenstad.“

De volgende stap is om gezamenlijk invulling te gaan geven aan de plannen. Wethouder van der Hurk: “De visie biedt een mooi uitgangspunt om mee verder te werken. De volgende stap zal zijn om de goede samenwerking door te zetten en samen de uitvoering op te pakken. Als gemeente zijn we daarbij onder andere verantwoordelijk voor een bestemmingsplan dat de ruimte geeft om de visie uit te voeren en de inrichting van de openbare ruimte.

De aanpak voor de Nijkerkse binnenstad is een inspirerend voorbeeld van hoe betrokken inwoners en ondernemers zelf initiatief nemen om zaken voor elkaar te krijgen. De gemeente krijgt dan een andere rol, waarin we ondersteunen waar dat gevraagd wordt en waarin we onze verantwoordelijkheid blijven nemen waar die bij ons als lokale overheid hoort.”

 

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen