16 uur per week lid van de gemeenteraad

Foto: Arjen Gerritsma

Uit onderzoek blijkt, dat een raadslid gemiddeld 16 uren per week aan zijn politieke baan besteedt. Maar dat gemiddelde is aan de krappe kant. Vooral door de toenemende decentralisatie is een raadslid meer tijd kwijt. Dat gemiddelde loopt op tot boven de 22 uur per week

Daar staat een vergoeding van 1190,11 euro (bruto, dat dan weer wel) tegenover. Burgemeester Renkema verdient iets meer dan 8500 euro per maand, de wethouders meer dan 6800 euro.

De samenstelling van gemeenteraden is sinds 2007 significant veranderd. Zo is het aandeel vrouwelijke raadsleden sinds 2007 met 10% gestegen. Desondanks zijn nog steeds meer dan 7 op de 10 raadsleden mannelijk. De gemeenteraad van Nijkerk ligt met 6 vrouwen op de 27 raadsleden onder dat landelijke gemeente. De samenstelling van het college met drie vrouwelijke wethouders (en een vrouwelijke gemeentesecretairs) is weer wel uitzonderlijk.

Naast de verschuiving in de zetelverdeling over mannen en vrouwen, laat het onderzoek zien dat landelijke partijen steeds meer zetels verliezen in gemeenteraden. Sinds 2009 is het aantal zetels voor landelijke partijen gedaald met 10%, ten gunste van lokale partijen.

Bron: Het vierde Nationale Raadsledenonderzoek van bestuurskundig adviesbureau Daadkracht in samenwerking met Raadslid.nu

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen