Krijgt Nijkerk een interactieve Sagentocht?

Foto: rechtenvrij

In april 2015 is er een boek verschenen; ‘In de Sagenwereld’ met oeroude verhalen van de Noord-Veluwe. Monique van Rooyen en Maranke Pater hebben daar een fietsroute bedacht.

Die tocht voert langs een aantal plaatsen in het boek, maar het moet allemaal nog wel gerealiseerd worden.

Interactieve Sagentocht
De sagen worden vertaald in een raadsel op een kaartje. In een aantal zinnen wordt de situatie geschetst van een verhaal. Dit wordt voorgelezen aan de groep. Bij die verhalen horen attributen/ geluiden die het verhaal een extra dimensie geven, op de plek waar het verhaal zich heeft afgespeeld. De voorlezer kan op de achterkant van een kaart het antwoord lezen. De groep moet vragen stellen om het raadsel van de sage (op die plek in de De verhalen onderweg
route) te achterhalen. Antwoord wordt gegeven met alleen Ja of Nee. Het hele antwoord is natuurlijk te vinden in het boek. Het mysterie van de sage in deze vragenstelling levert een extra trigger op om de verhalen te gaan lezen. Je bent daar immers al geweest en hebt er over nagedacht.

2015-03-31 In de sagenwereld VP

In de Sagenwereld
Jarenlang verzamelde Frans Kragt Hzn. (1879-1974) in Nijkerk en de wijde omgeving – zoals Putten, Barneveld, Zwartebroek en Voorthuizen – mysterieuze verhalen en legenden, die hij in 17 schoolschriftjes opschreef. De verhalen geven een prachtig beeld van de Noordwest-Veluwe rond 1900, iets daarna en zelfs iets daarvoor. De tijd dat er duistere dingen gebeurden in de tabaksschuren die onze omgeving kenmerkten, dat er ‘veurschiensels’ gezien werden in de vele oude hofsteden en boerderijen, en de tijd dat het verkeer nog bestond uit ezelkarren en de benenwagen.

Op zoek naar budget
De partners (boekhandel Roodbeen/VVV, Nabij Producties, Monique van Rooyen en Maranke Pater) hebben het oncept ontwikkeld, maar nu moet het nog uitgevoerd worden. Daarvoor is geld nodig en daarom is men op zoek naar sponsoren eventueel deelnemers. Heeft u een idee, wilt u misschien meedoen of weet u andere geïnteresseerden neem dan contact met Petra Boesenkool ([email protected]) op.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen