Dak Grote Kerk gerestaureerd

Foto: Matthias van Bloemendal

Het dak van de Grote Kerk wordt binnenkort gerestaureerd.

De houten kapcon – structie is plaatselijk fors beschadigd door de bonte knaagkever en houtaantastende schimmels (zwam). Verder zijn de leien op een aantal dakvlakken in slechte staat en aan vervanging toe. In de jaren 1921-1922 is het kerkdak geheel vernieuwd.

In de Tweede Wereldoorlog is het dak zwaar beschadigd geraakt en daarna, helaas niet altijd even zorgvuldig, hersteld. De afgelopen decennia heeft diverse keren bestrijding plaats-gevonden van houtaantastende insecten. Ook het afgelopen voorjaar heeft het hout een preventieve behandeling ondergaan. Dit heeft echter niet kunnen voorkomen dat de balken aangetast en muurplaten plaatselijk verteerd zijn.

Ook delen van de leibedekking gaan naar het einde van hun levensduur en moeten vervangen worden. Het complete dakherstel wordt gefaseerd uitgevoerd. De eerste fase omvat herstel van de houtconstructie in combinatie met het eerste deel van de leivervanging.

In samenwerking met de SBKG (Stichting Behoud Kerkelijke Gebouwen) wordt gewerkt aan de opstelling van een compleet restauratieplan. De voorlopige kostenraming komt, voor de eerste fase, uit op circa € 700.000.

bron: Open Kerk Nicea

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen