Gemeente gaat overleggen met samenleving

“Ik mag wel wat zeggen, maar wordt er wel geluisterd.” Van die opmerking wil de gemeenteraad af. “Dat moet zeker anders”, aldus Richard van Hussel (VVD) en daarom bespreekt de gemeenteraad in maart “Samen aan zet’.

Achtergrond
De rollen van gemeente en samenleving veranderen en de gemeente kan niet alles meer doen zoals dat tot nu toe gebeurde. Een raadsbrede werkgroep stelde zichzelf deze vragen: Hoe houden we dan met het beschikbare geld de voorzieningen in onze gemeente op orde? Hoe kunnen we dit zo goed mogelijk samen organiseren? Met de dialoog Samen aan zet wil de gemeente de kennis, ervaring en creativiteit van inwoners benutten om samen keuzes te maken voor de komende jaren. En kam tot deze conclusie: We zijn Samen Nijkerk, we zijn Samen aan zet.

Wat willen we met Nijkerk
Uit de dialoog “Samen aan zet” moet duidelijk worden wat de visie van inwoners en organisaties op de Nijkerkse samenleving is en welke voorzieningen en activiteiten nodig zijn om die visie uit te voeren. Nu klinkt dat erg abstract en daarom zijn kaders voor “Samen aan zet” bedacht. Zo zijn er vijf grote onderwerpen, clusters, opgeschreven.
1. Leefstijl (sport, cultuur, gezondheid)
2. Economie en bedrijfsomgeving (werk, bedrijven en winkels, duurzaamheid en recreatie)
3. Veiligheid en handhaving ( openbare orde, regels en vergunningen)
4. Wonen en woonomgeving (huisvesting, afval, openbare ruimte, landschap en afval)
5. Sociaal domein (welzijn en zorg, jeugd en onderwijs)
In ieder cluster gaan alle betrokken partijen (organisaties, bedrijven, inwoners) met elkaar in gesprek. Het is de intentie, dat in een groep alle belangen vertegenwoordigd zijn. In elke groep zitten daarnaast inwoners zonder direct belang, zo veel mogelijk vanuit de drie kernen.

De gemeente begeleidt het proces en bewaakt de kaders die vooraf worden afgesproken. De inhoud is aan de dialooggroepen. Uiteindelijk neemt de gemeenteraad de eindbeslissing over de voorstellen die uit de groepen komen. De voorstellen die binnen de kaders passen, kunnen in principe op een akkoord rekenen.
In principe, maar uiteindelijk beslist de raad.

Als alles goed gaat wordt vlak voor of vlak na de vakantie gestart met het eerste cluster.
Als alles goed gaat, want bij de presentatie van het raadsbrede voorstel ontbraken de Lokale Partij (gewoon een agendakwestie) en het CDA. Die liet een dag eerder weten niet te komen, dit tot teleurstelling en verbazing van de andere partijen.

540.000 euro
In een reactie laat fractievoorzitter Joop van Ruler weten, dat zijn partij het budget voor “Samen aan zet” veel te hoog vindt. In het raadsvoorstel staat: “De gehele dialoog voor alle vijf clusters zal naar inschatting maximaal € 540.000,- aan kosten met zich meebrengen. Van Ruler komt in maart niet meen alternatief, maar wacht af wat andere partijen doen. Volgens hem vinden ook andere partijen, dat het allemaal teveel geld kost. In een later verschenen persbericht van het CDA staat:”Dan zal het CDA haar standpunt verder toelichten en zo nodig alternatieve voorstellen doen.”

2016-02-15 saamen aan zet 006Dan zal het CDA haar standpunt verder toelichten en zo nodig alternatieve voorstellen doen.

Meepraten bij gemeenteraad
In de maand maart bespreekt de gemeenteraad namelijk het voorstel. Op 3 maart is er een beeldvormende vergadering, waarin informatie wordt gedeeld. Daar kunt u de dialoog al aangaan, want inwoners en organisaties kunnen aan dit gesprek deelnemen aan dit. Op 10 maart geven de raadsleden hun mening tijdens een commissievergadering. Daar is gelegenheid om in te spreken. Op 31 maart staat de besluitvorming in de raadsvergadering gepland.

Dossier: Samen aan zet
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen