Gruisor dolblij met Kerstactie Nijkerk

Foto:

GRUISOR – Andrea (86) en haar kleinzoon Dragos (25) zijn twee van de tweehonderd inwoners van de Romaanse dorpen Gruisor en Csoka die dolblij zijn met hun Kerstpakket. De ‘Stichting Nijkerk voor Gruisor’ heeft in december voor de dertiende keer ter plekke Kerstpakketten uitgedeeld. De arme boeren en zigeuners zijn de veelal gulle gevers erg dankbaar en hebben gevraagd dit in Nijkerk over te brengen.

In december zijn vijf bestuursleden naar Gruisor afgereisd om ter plekke de pakketten samen te stellen en uit te delen. ,,De reis- en verblijfskosten zijn geheel voor onszelf, laat dat duidelijk zijn’’ zegt penningmeester Wout van de Kleut, ,,er blijft geen cent aan de strijkstok hangen, alle giften zijn bestemd voor de inwoners van Gruisor en Csoka.’’
Dankbaarheid tonen
In overleg met plaatselijke hulpverleners zijn ter plekke bij de groothandel de pakketten ingekocht. Bestuurslid Erik van Winkoop licht toe dat er met name gekeken wordt naar de eerste levensbehoeften. ,,Er gaat o.a. rijst, macaroni, zonnebloemolie, margarine, suiker, vers fruit en zeep in. Maar ook wat snoepjes en koekjes, het is tenslotte Kerst. In de school worden de 200 pakketten verzameld en aan de hand van een lijst van de gemeente en de kerk uitgedeeld.’’ Als dank kregen de bestuursleden een drinkbeker met de tekst ‘Kisgörgény 2013’ (Hongaars voor Gruisor 2013) mee. ,,Iedereen liet op haar of zijn manier hun dankbaarheid tonen en er werd ons op het hart gedrukt de mensen uit Nijkerk te bedanken, dus dat doe ik bij deze,’’ laat secretaris Peter Dirksen weten.
Waterputten slaan
,,Daarnaast zijn wij als stichting natuurlijk heel blij met de ruim vijfduizend euro die via de actie Het Glazen Huys Nijkerk is binnengekomen,’’ daar wil voorzitter Tjeerd Bralts ook iedereen voor bedanken die op Nijkerk voor Gruisor gestemd en gedoneerd heeft. Met name de flyeractie in samenwerking met CARIN DESIGN en Van Hout Grafisch Compleet heeft naar zijn mening veel stemmen opgeleverd. ,,Dit geld zal in eerste instantie gebruikt worden voor het slaan van waterputten in het zigeunerdorp Csoka, een project dat we deze zomer met lokale bedrijven willen uitvoeren. Waarschijnlijk kunnen we nog wel wat Nederlandse handjes als hulp gebruiken, we zijn tenslotte waterexperts’’ besluit de voorzitter.
Naast de actie van Het Glazen Huys Nijkerk heeft de stichting bijna vierduizend euro aan giften binnengekregen, voegt de penningmeester toe. ,,Zeker een bedankje waard, ook vanuit onze stichting.’’ 
Nadere info en of interesse om de werkzaamheden te ondersteunen? Zie www.nijkerkvoorgruisor.nl
bijdrage van Theo Zuurman
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen