Nijkerkse archeologie in Rijksmuseum van Oudheden

Glasfabriek Padang aan de Westkadijk Opgericht 1765,
Glasfabriek Padang aan de Westkadijk Opgericht 1765,
Foto: Gemeente Nijkerk

Een bijzondere archeologische vondst uit de gemeente Nijkerk is vanaf 14 juni te zien in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

In samenspraak met Museum Nijkerk is er gekozen voor een fraai iriserende flessenbodem en hals van een fles van glasfabriek Padang die van 1765 tot 1814 aan de Westkadijk heeft gestaan, net ten noorden van de huidige dropfabriek. Miljoenen flessen en glazen werden geëxporteerd naar onder andere Holland, het Rijngebied en zelfs Nederlands-Indië.

2016-06-13 Foto Groen glazen fles - Gerrit van de Veen OpticaFoto Nijkerk
Gerrit van de Veen OpticaFoto

 

Deze lokaal teruggevonden flesbodem en hals van een fles (eind 18e-eeuws) komen uit de collectie van Museum Nijkerk en hebben een haast kunstzinnig parelmoereffect gekregen door zoutaantasting in de vochtige bodem (irisatie). Deze zijn nu te zien in een tien meter lange ladekast, ‘Archeologie uit je achtertuin’ gedoopt, samen met andere archeologische vondsten uit in totaal 120 gemeenten.

De kast zal in de loop der tijd aangevuld worden, tot er van elk van de 390 Nederlandse gemeenten, inclusief Bonaire, Saba en Sint Eustatius, een vondst te vinden is. De voorwerpen zijn ook online te vinden via www.archeologieuitjeachtertuin.nl.

Ladenkast
De herkomst uit gemeenten is wat de vondsten in de kast bindt. Tezamen vertegenwoordigen ze de enorme rijkdom en verscheidenheid van het Nederlands nationaal archeologisch erfgoed. Open je een laatje, dan sta je oog in oog met een voorwerp uit onze bodem, dat een bijzonder verhaal uit de geschiedenis van die stad of dat dorp illustreert.

Samenwerking
‘Archeologie uit je achtertuin’ kwam tot stand op initiatief van het Rijksmuseum van Oudheden en archeologisch bedrijf ADC ArcheoProjecten, en in samenwerking met de Nederlandse gemeenten, regio-archeologen, provinciale en gemeentelijke depots, musea, archieven en andere instellingen. Het project is gefinancierd door het BNG Cultuurfonds, de deelnemende gemeenten en uit de jaarlijkse bijdrage van de BankGiro Loterij aan het museum.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen