Cursussen voor ouders van pubers

Foto: Google search

Het Centrum voor Jeugd en Gezin biedt in september twee nieuwe cursussen voor ouders aan. In de cursus ‘Beter omgaan met pubers’ leren ouders goed om te gaan met hun puberzoon of dochter.

De training ‘Ouders en puber in de knel’ is voor ouders die in de knel zijn geraakt bij de opvoeding van hun puber. Daarnaast gaat voor jongeren die goed voorbereid willen oppassen in oktober een nieuwe Oppascursus van start.

Beter omgaan met pubers

De cursus ‘Beter omgaan met pubers’ start 13 september 2016 en is voor ouders van (beginnende) pubers tussen de 10 en 16 jaar. De cursus bestaat uit 4 bijeenkomsten waarin thema’s als veranderingen in de puberteit, communicatie met je puber centraal staat. Ook is er een bijeenkomst over middelen gebruik door Victas. Er is geen beschikking nodig en er zitten geen kosten verbonden aan deze cursus. De cursus wordt gegeven in het gezondheidscentrum Corlaer.

Ouders en puber in de knel

De training ‘Ouders en puber in de knel’ is een training voor ouders die echt al in de knel zijn geraakt met de opvoeding en begeleiding van hun puber. De training start 20 september en bestaat uit 6 bijeenkomsten. Ouders en puber in de knel is bedoeld voor ouders die weer in gesprek willen komen met hun puber, hun kind graag willen steunen en begrenzen, maar daar geen kans voor krijgen doordat er teveel conflicten zijn die het contact moeilijk maken.

De training is gericht op kennis:  hoe werkt het puberbrein, communicatie met pubers en geeft zicht op het gedrag van de ouders:  wat doet stress met mij, hoe beïnvloed ik escalaties en hoe houd ik mijn emoties onder controle?  Ook leren deelnemers vaardigheden hoe zij zonder medewerking van hun kind de onderlinge strijd kunnen stoppen.

De cursus is ontwikkeld op basis van de theorie van Chaim Omer “Geweldloos verzet/ Nieuwe Autoriteit” en wordt gegeven door Treidy Bosch, ervaren ouderbegeleider en preventiewerker en José Giesen, ervaren gezinstherapeut. De training wordt gehouden in De Schakel. De gemeente betaalt het grootste deel van de training, van ouders wordt er een bijdrage van 50 euro gevraagd. Er is geen beschikking nodig om de training te volgen.

Oppasdiploma

Op dinsdag 25 oktober start een nieuwe cursus oppassen voor jongens en meisjes tussen de 12 en 16 jaar die goed voorbereid naar een oppasadres willen gaan. De cursus wordt op dinsdagavond gegeven bij het Centrum voor Jeugd en Gezin.  In 4 bijeenkomst leren jongeren tussen de 12 en 16 jaar meer over kennismaken met de oppaskinderen en hun ouders, veiligheid, algemene omgang met kinderen en hoe je overlegt hoeveel oppasvergoeding je krijgt. De eerste groep jongeren die een oppasdiploma behaalde, scoorde een 8,7.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen