College ontvangt verkeersplan binnenstad

Het ei is gelegd. “Het verkeersplan” is niet zo maar een ei, het is een olifantenei”, zo begon Jan van den Brink de presentatie van het verkeersplan, dat hij aan het college van B&W kwam brengen.

Veel belangstelling en opmerkingen

Werkgroepen in “samen aan Zet” moeten representatief zijn en dus zaten er bewoners, pandeigenaren, winkeliers en andere belanghebbenden in de werkgroep. Van den Brink: “De winkeliers waren het meest kritisch”. Hij refereerde nog aan de boosheid van de winkeliers op het Verlaat. De werkgroep was eerst van plan een ruw plan te schetsen. Maar men kwam er al snel achter, dat dat niet werkte. “Iedereen wil en detail weten hoe het eruit gaat zien.” Dat bleek wel op de twee avonden, waarop het plan gepresenteerdwerd. Daar kwamen meer dan 500 belangstellenden op af.

Met de opmerkingen, gemaakt op die avonden en via de mail, is zoveel mogelijk rekening gehouden. Maar, aldus Van de brink, er is altijd nog een algemeen belang. En het verkeersplan moet passen in de “Visie Aantrekkelijk Nijkerk”van 30 maart 2016, die de gemeenteraad heeft vast gesteld. Volgens Van de Brink is dat ook het geval.

Het plan ligt er nu, maar er zijn nog wel een aantal knelpunten. Zo blijven we betalen voor parkeren. Je kunt niet je auto bij sommige bewoners en winkeliers en bewoners komen. Bovendien moeten een aantal parkeerterreinen beter ontsloten worden (bijvoorbeeld bij het station aan de kant van de AVN). De drukte op de binnenstadsring kan alleen verminderen, als de oostelijke rondweg wordt aangelegd.

Uitvoering in stappen

Wethouder Wim van Veelen vond het mooi, dat het plan op deze manier tot stand is gekomen: vanuit de bevolking en voorlopig is dat nog tamelijk uniek in Nederland. Van Veelen: “We kunnen hier prima mee uit de voeten.” Hij gaat nu toetsen of het plan haalbaar is en zal het dan voorleggen aan de gemeenteraad. Dat gebeurt begin volgend jaar.

2016-10-25-verkeersplan-05

Het plan is binnenkort beschikbaar op de site van het Platform Binnenstad.

 

Dossier: Samen aan zet
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen