Het spel over de sportaccommodaties is op de wagen

Foto: Google Streetview

De gemeente Nijkerk overweegt om sportaccommodaties af te stoten en niet meer zelf te exploiteren.

De gemeenteraad heeft hierover nog geen besluit genomen. Voordat het zover is, wil de gemeenteraad eerst weten hoe de samenleving daar over denkt. Daarvoor worden dialoogavonden georganiseerd

Rekenkamer onderzoekt

Tegelijkertijd heeft een afvaardiging van de gemeenteraad de rekenkamercommissie gevraagd om onderzoek te doen naar de besluitvorming rondom het uitbesteden van sportaccommodaties. Met de uitkomsten van het onderzoek wil de rekenkamercommissie helder krijgen welke informatie de raad nodig heeft om een verantwoord besluit te nemen over mogelijke uitbesteding.

Nog een kans voor De Slag?

De gemeente Nijkerk heeft 11 binnensportaccommodaties en 23 buitensportaccommodaties. Het eigendom, beheer en de exploitatie van sportaccommodaties verschilt per accommodatie. Zo zijn er verschillende beheer- en eigendomsverhoudingen (tussen de gemeente, de sportverenigingen en een externe partij zoals SRO).

Op verzoek van het actiecomité Red de Slag zal zwembad de Slag in Hoevelaken ook in het onderzoek worden betrokken. De gemeenteraad heeft eind 2013 besloten tot de bouw van een nieuw zwembad op een centrale locatie in de gemeente en tot sluiting van beide bestaande zwembaden vanwege de hoge exploitatiekosten. Het besluit over de nieuwbouw van het zwembad staat vast en is niet meer terug te draaien, zo stelt de rekenkamercommissie. In het onderzoek gaat de rekenkamercommissie wel na of de gemeenteraad bij de besluitvorming beschikte over de informatie van zwembad de Slag die hij volgens afspraak zou moeten hebben.

Op basis van het onderzoek zal de rekenkamercommissie aanbevelingen formuleren die bij kunnen dragen aan een verbetering van de besluitvorming over toekomstige uitbestedingen van sportaccommodaties en de verantwoording nadat het besluit genomen is.

Rekenkamercommissie

De rekenkamercommissie is een onafhankelijke commissie die jaarlijks de effectiviteit en de efficiëntie van het gemeentelijk beleid onderzoekt. De commissie bestaat uit externen en is een samenwerkingsverband dat werkt voor de gemeenten Barneveld, Bunnik, Bunschoten, Leusden, Nijkerk, Renswoude, Scherpenzeel, Woudenberg, en Zeewolde.

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen