Energiek café over energie

Het eerste Energiecafé (dinsdagavond in de bibliotheek) werd minder druk bezocht dan verwacht, maar het was daarom niet minder de moeite waard.

Ten minste, als je interesse hebt in het verduurzamen van je woning.

De opening werd verzorgd door stadsdichter Anita Mensink, Daarna maakt Dianne Bakker (Energie U) bekend wie één van de vijf warmtescans (warmtefoto met analyse en met advies) had gewonnen. Vier van de winnaars waren vrouw en niet aanwezig op deze door voornamelijk mannen bezochte avond. Er waren een aantal workshops, maar voor het zover was kwamen een aantal duurzame initiatieven voor het voetlicht.

Zo is er in Deventer een “woningabonnement“. Daarmee worden de kosten voor het energiezuiniger maken van de woning betaald uit een langlopende lening. Die lening wordt betaald uit de bespaarde kosten, want er wordt minder uit gegeven voor energie. Het kost de deelnemers dus niets en het comfort in de woning gaat omhoog. In veel gevallen wordt de energierekening gehalveerd en met dat zo bespaarde geld wordt de lening terug betaald.

In Nijkerk loopt het project “Zon op Nijkerk“.   Zon op Nijkerk organiseert de mogelijkheid om met buurtgenoten te investeren in zonnepanelen op het dak van een ander. Dat kunnen bedrijven zijn, maar ook de gemeente Nijkerk doet mee. Het eerste bedrijf is Kuijer Metaal. Daar komen 200 zonnepanelen op het dak. Later worden ook zonnepanelen op het dak van de brandweerkazerne geplaatst. Van die 200 zijn er 80 verkocht. De investeerders verdienen er mee mee, dan wanneer ze hun geld bij de bank zouden sparen.

In de wijk “Holkerbeek” (In de Doornsteeg) wordt gebouwd zonder de tussenkomst van een projectontwikkelaar. Die rol wordt door de toekomstige bewoners zelf gespeeld. In de wijk wordt geen aardgas gebruikt. Door het uitsluiten van een projectontwikkelaar zouden de woningen goedkoper kunnen worden. Dat zijn ze niet, omdat er extra in duurzame maatregelen is geïnvesteerd.

In het Soesterkwartier in Amersfoort ontwikkelen buurtbewoners samen initiatieven om de – over het algemeen wat oudere – woningen energiezuiniger te maken. Daar doen ze het vooral samen, want “dan sta je sterker” en het wordt er goedkoper van, dan wanneer je het alleen zou doen.

Er was ook nog aandacht voor woning-duurzaamheid enquête van de gemeente. Daaruit bleek, dat mensen vooral bezig zijn spaar- en ledlampen, dubbel of driedubbel glas, isolatie en energiezuinige cv-ketels. De samenstellers waren blij met de constatering, dat 70% van de mensen, die de vragenlijst invulden, met elkaar in de buurt wel wat aan duurzaamheid wilden doen. Daar tegenover is men redelijk onzeker over de resultaten van de genomen maatrgelen. Het is niet altijd duidelijk, wat ze opleveren. Bovendien blijkt het aanvragen van subsidie niet eenvoudig, al helemaal niet als je als aanvragen van de gebaande paden wilt afwijken, bijvoorbeeld isoleren met alternatieve materialen, zoals papiersnippers, hennepvezels of piepschuim

Anita Mensink opende het café

Proficiat! Je hoort erbij!
Een inspirerend lidmaatschap
van een dynamische broederschap
in het noorden van de Gelderse vallei.

Een nieuwe Nijkerkse beweging is actief
met energie als religie
variant op historie
verbindend overstijgend collectief.

Gedane beloftes maken schuld:
de uitdaging door jou aangegaan
in dit overlegorgaan:
duurzaam :synoniem voor ongeduld.

Duurzame mobiliteit maakt autorijden groen
verduurzamen is het motief
de buurt in de basis constructief:
we zouden veel meer samen moeten doen.

Deskundigheid , efficiënte communicatie
investeren voor het nageslacht
om wat de aarde niet meer bracht
wereldwijd energieke organisatie.

Kom ga mee en laat je inspireren
door aarde, water, vuur en lucht
bronnen voor onze hebzucht
genoeg gedaan aan potverteren.

De toekomst zal van heden leren
samen sterk en hand in hand
wandelend door het nieuwe land:
Dat zal het tij doen keren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen