Data van 6000 patiënten gelekt

Foto:

Binnen de regio Food Valley zijn gegevens van meer dan zesduizend cliënten onder psychiatrische behandeling, gelekt.

Via de mail zijn ze terecht gekomen bij tien leden van de werkgroep GGZ. Deze werkgroep maakt afspraken over de transformatie in de jeugd-GGZ. De ontvangers van de mail konden de BSN-nummers inzien van de cliënten.

Daarmee is er officieel sprake van een datalek.

De zeven regiogemeenten hebben het incident gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. De mail is verstuurd aan drie externe zorgprofessionals en zeven ambtenaren van de betreffende gemeenten. Bij de externen gaat het om een huisarts en twee aanbieders van geestelijke gezondheidszorg. De zorgprofessionals hebben een geheimhoudingsplicht, de ambtenaren een ambtsgeheim. Direct na de ontdekking van het incident zijn alle ontvangers persoonlijk benaderd. Ze hebben de mail verwijderd en het bestand vernietigd. Ook hebben ze aangegeven het document niet verder te hebben verspreid.

De betreffende cliënten zijn niet ingelicht over het incident. B&W zegt dat de Autoriteit Persoonsgegeven zelf aangeeft dat het niet wenselijk is om dit te doen. Voorkomen moet worden dat cliënten, die – zonder medeweten van hun ouders – psychische hulp ontvangen, in de problemen komen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen