FoodValley proeftuin voor boeren

Gerard van Santen, Vallei Fije Visscher, Willemien Vreugdenhil (Ede) en Aart De Kruijf
Gerard van Santen, Vallei Fije Visscher, Willemien Vreugdenhil (Ede) en Aart De Kruijf
Foto: gemeente Ede

De voormalige dorsvloer van landgoed De Salentein was vorige week het toneel van diverse spelers uit de agrarische sector.

Op uitnodiging van wethouder Vreugdenhil (Ede) en wethouder De Kruijf (Barneveld) zaten ondernemers, adviseurs, onderwijsinstellingen, banken en bestuurders bij elkaar om te bespreken hoe ze boeren in de regio kunnen helpen.

FoodValley wil sterke agrarische sector

Meer dan de helft van de 2000 agrarische bedrijven wordt gerund door boeren die 50+ zijn, maar geen opvolger hebben. De komende decennia zal het aantal bedrijven reduceren tot een kwart van het huidige aantal bedrijven. Die cijfers zijn voor de lokale bestuurders reden om aan de bel te trekken. “We hebben als FoodValley een sterke agrarische sector nodig” zegt Willemien Vreugdenhil. “Ze produceren ons voedsel en houden de kwaliteit van ons buitengebied in stand”, vult haar collega Aart de Kruijf aan. Beiden zien het belang van het inschakelen van coaches. Neutrale personen die boeren kunnen helpen te praten over de toekomst van het bedrijf. Boeren hebben veel zogenoemde erfbetreders, maar ieder met een zakelijk belang. Coaches kunnen helpen een gesprek te openen en de boer te helpen de regie te voeren en te houden.

Circulaire aan pak is toekomstbestendig

Tijdens de conferentie werd benadrukt dat boeren geholpen moeten worden met het nadenken over de toekomst. Daarbij is het nodig dat ze gaan ontdekken welke keuzes ze willen maken. Blijven produceren voor de wereldmarkt of de overstap maken naar een bijzonder product. Voorzitter LTO Gelderse Vallei, Fije Visscher benadrukt het belang van nieuwe keuzes. “We zullen in dit gebied toe moeten werken naar een circulaire aanpak. Zelf diervoeder produceren, mestproblemen oplossen en inspelen op energievragen. Daar liggen kansen voor boeren op nieuwe businessmodellen”.

FoodValley proeftuin voor de wereld

Gerard van Santen, directeur van de gebiedscoöperatie O-gen pleitte voor het activeren van boeren bij het ontwikkelen van proefbedrijven en innovatieve concepten. “Nu doen onderzoekers proeven bij een boer; het is nodig dit voortaan mét de boer te gaan doen. Boeren moeten kunnen profiteren van kennisontwikkeling en nieuwe ideeën. Zelf hebben ze geen geld c.q. capaciteit om onderzoek te doen. Samenwerking met onderwijs en onderzoek helpt de sector vooruit. Juist in de FoodValley regio moeten we de kans benutten om innovatie in de agrarische sector te versterken. Dan wordt FoodValley een proeftuin voor de wereld”.

De wethouders werken de komende tijd aan concrete plannen die opgestart kunnen worden. Dit doen ze in nauw overleg met de diverse spelers die deelnamen aan de conferentie in De Salentein. Bovendien werd er een “Manifest Salentein” opgesteld.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen