Nijkerkse haalt zelf baby uit haar buik na keizersnede

Foto:

Camilla Emmaneel heeft in het Utrechts Diakonessenhuis na een keizersnede zelf haar dochter Jula op de wereld gezet.

Een heel bijzondere bevalling, die mogelijk werd omdat de ouders de wens hadden de bevalling zo bewust mogelijk mee te maken. Het Diakonessenhuis ontving dit idee met enthousiasme en heeft het mogelijk gemaakt.

Normaal gesproken zijn het de handen van de gynaecoloog die bij een keizersnede het kindje uit de baarmoeder halen. Deze keizersnede wordt in het buitenland al vaker uitgevoerd. In Nederland is dit veel minder gebruikelijk. De keizersnede duurt op deze manier iets langer, maar heeft grote waarde voor de ouders en het kind.

Koen Deurloo, gynaecoloog Diakonessenhuis: ‘Als een keizersnede nodig is, dan bootsen we bij voorkeur de natuurlijke bevalling zo veel mogelijk na. De moeder kijkt tijdens de geboorte mee en krijgt haar baby na een korte controle meteen op de borst. In dit geval gaf de moeder in de voorgesprekken aan dat zij graag zelf haar kindje uit haar buik wilde tillen. Daar hebben we graag gehoor aan gegeven. Wij vinden het belangrijk dat vrouwen kunnen bevallen zoals ze zelf graag willen. Alles is bespreekbaar en zolang het medisch verantwoord en veilig is, ook uitvoerbaar. We geven de moeder graag een zo fijn mogelijke ervaring. Met het OK-team en de anesthesist hebben we vooraf simulatietrainingen gedaan, zodat iedereen goed voorbereid was. Op deze manier konden we een mooie bijdrage leveren aan de wens van de ouders. Die voelden zich hierdoor gehoord en serieus genomen in de besluitvorming.’

Op RTL nieuws is een video over de bevalling te zien

bron: Diakonessenziekenhuis

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen