Daltonschool Corlaer wint jeugdgemeenteraad met bloesemboom

Foto:

Op de rotonde bij de entree van de nieuwe woonwijk Doornsteeg wordt een bloesemboom geplaatst.

Dat is het winnende ontwerp van de Daltonschool Corlaer, dat hiermee de Nijkerkse jeugdgemeenteraad heeft gewonnen.

Zij hadden allen een voorstel gemaakt om de rotonde aan te kleden. De ontwerpen werden getoond in een kraam en later toegelicht in de raadszaal. Na een eerste stemronde vielen zes scholen af en uiteindelijk kreeg het ontwerp van de Daltonschool Corlaer de meeste stemmen. In dat voorstel wordt een bloesemboom geplaatst.

Dat is volgens de indieners Pim Feddema en Sanjeev Rambaran Mishre fraai in de lente. Daarnaast wordt een afbeelding neergezet van een ouder en kind die elkaars hand vasthouden. Het geheel wordt omringd door buxusplanten. De indieners hadden zelfs flyers gemaakt en een 3d-ontwerp.

Het ontwerp kost maximaal 5.000 euro. Omdat ze het winnende ontwerp hebben gemaakt, mag de hele klas een dagje naar Den Haag waar ze onder meer ProDemos bezoeken, maar ongetwijfeld gaan ze ook naar het Binnenhof en Scheveningen.

Deelnemende scholen

In totaal namen elf basisscholen uit Nijkerk en Hoevelaken deel aan de jeugdgemeenteraad. Het waren leerlingen van Daltonschool Corlaer, CBS Holk, ’t Blokhuus, De Open Kring, Prins Willem-Alexanderschool, De Spreng, Schimmelpenninck van der Oyeschool, Willem Farelschool, Maranathaschool, Oranje-Nassauschool en De Koningslinde meegedaan.

Winnaar gekozen door de Jeugdgemeenteraad

Iedere school heeft de afgelopen weken een ontwerp gemaakt. Tijdens een informatiemarkt met prachtige kramen werden de ideeën aan de leerlingen van de andere scholen getoond en door elkaar beoordeeld. Per school waren twee leerlingen voor even gemeenteraadslid. In de vergadering konden alle scholen hun idee kort toelichten. Vervolgens werden de vijf beste plannen besproken. Op deze taak waren de leerlingen ‘s middags door de ‘gewone’ raadsleden goed voorbereid. De jeugdgemeenteraad verliep net als de gewone raadsvergaderingen, met onder andere behandeling van de voorstellen in termijnen en een stemming. Tegen 21.00 uur was de vergadering afgelopen. Deze bijzondere vergadering is ook nog terug te kijken op www.nijkerk.eu.

Kennismaken met de lokale politiek

De Jeugdgemeenteraad vindt ieder jaar plaats. De gemeenteraad van Nijkerk vindt het belangrijk dat kinderen zowel in het basisonderwijs als in het voorgezet onderwijs in contact komen met de plaatselijke politiek. Daarom organiseert de gemeenteraad jaarlijks twee lesprogramma’s: de Jeugdgemeenteraad voor basisschoolleerlingen en het project Wegwijs voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs.

bijdrage van Kees van den heuvel en Hanneke Meijer-de Leeuw

 

 

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen