Tel mee en help weidevogels beschermen in Nijkerk

Foto:

Heeft u belangstelling voor weidevogels?

Vindt u het belangrijk dat kievit, grutto, tureluur en andere weidevogels in Nijkerk beschermd worden? En bent u graag buiten actief? Volg dan de korte cursus ‘Weidevogels tellen in Nijkerk’ en help nog dit seizoen de weidevogels in uw omgeving tellen en beschermen.

Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) organiseert deze cursus voor nieuwe vrijwilligers uit Nijkerk. U leert weidevogels en hun gedrag herkennen en hoe u ze kunt tellen. Deze gegevens zijn belangrijk om weidevogels beter te beschermen en dragen bij aan een effectief agrarisch natuurbeheer. De tweedaagse cursus bestaat uit een theorie- en een praktijkgedeelte. De cursus vindt plaats op vrijdag 21 april en 19 mei. Deelname is gratis. Heeft u belangstelling? Meld u dan aan bij SLG, via [email protected] of via www.landschapsbeheergelderland.nl.

Weidevogels tellen

De nieuwe vrijwilligers worden opgeleid om dit seizoen al een weidevogeltelling te doen in verschillende weidevogelgebieden in de omgeving van Nijkerk. Deze telling heet BTS–telling (Bruto Territoriaal Succes) waarbij u tweemaal in het seizoen telt: een broedpaartelling eind april en een alarmtelling eind mei/begin juni wanneer de weidevogels jongen hebben. De telling vindt ongeveer een week na de cursus plaats. Dus u gaat direct het geleerde in de praktijk brengen. Het gebied waar de vrijwilligers gaan tellen betreft de polder Arkemheen, met de deelgebieden Achterhoek-Veenhuis, Nijkerkerpolder en Putterpolder. In deze gebieden doen agrariërs mee aan weidevogelbeheer via de ANV BAO en het agrarisch collectief Veluwe.

Cursus

Coördinator vrijwillige boerenlandvogelbescherming Karen Hinkamp van SLG verzorgt de cursus. In twee dagen leert u de verschillende weidevogels en hun gedrag herkennen. Hoe gedragen kieviten en grutto’s zich als ze eieren hebben en hoe gedragen ze zich als ze jongen hebben? U leert hoe u volgens een bepaalde methode weidevogels kunt tellen. Ook gaat u het veld in. Kortom, een praktische cursus voor vogelliefhebbers.
De cursus vindt plaats op vrijdag 21 april en 19 mei 2017 en duurt van 9.00 tot 12.30 uur. Na opgave voor deze cursus ontvangt u meer informatie over het programma en de locatie. De cursuslocatie bevindt zich centraal in Nijkerk.
Iedereen kan meedoen. Ervaring met weidevogels tellen is niet noodzakelijk, enige kennis van weidevogels is gewenst. Een verrekijker is nodig, een telescoop is een pre.

SLG coördineert al ruim 20 jaar de uitvoering van de vrijwillige boerenlandvogelbescherming in onze provincie. Vrijwilligers worden voorzien van materialen, informatie en advies. Daarnaast worden alle resultaten verzameld en verwerkt. Kijk op www.landschapsbeheergelderland.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen