Waterschap maait sloten en oevers

Maaiboot van Vallei & Veluwe, met Teus (Theus?) Drost in Bunschoten - Spakenburg
Maaiboot van Vallei & Veluwe, met Teus (Theus?) Drost in Bunschoten - Spakenburg
Foto:

Om te voorkomen dat sloten en kanalen dichtgroeien, start Waterschap Vallei en Veluwe in juni met het maaien van waterbodems en oevers.

Het water moet genoeg ruimte hebben en kunnen stromen om wateroverlast tegen te gaan. Het waterschap is verantwoordelijkheid voor ruim tienduizend kilometer aan watergangen, waarvan het ruim drieduizend – de meest belangrijke – zelf onderhoudt. De rest is in particulier bezit, waarbij het waterschap controleert.

Waterschap Vallei en Veluwe houdt zoveel mogelijk rekening met belanghebbenden en wil waar mogelijk maatwerk leveren. Rond natuurgebieden is meer ruimte voor begroeiing, terwijl in landbouwregio’s en de bebouwde kom intensiever wordt gemaaid.

Zachte winter

Waar nodig startte het waterschap in mei al met het maaien van waterbodems en oevers van sloten, weteringen en kanalen. Dit vanwege de zachte winter waardoor grassen en planten sneller groeiden. Zo werd voorkomen dat sloten al dichtgroeiden en de aan- en afvoer van water zou worden belemmerd.

Natuurbescherming

Zoals ieder jaar maait het waterschap met zorg en volgens de Wet Natuurbescherming. Dit om broedende vogels, paaiende vissen en amfibieën die eitjes afzetten niet te storen en beschermde planten te ontzien.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen