Jan-Carel Koster maakt “Politicus van het jaar” award

Foto:

Na een aantal boeken werd het tijd voor een echte “award” voor de Nijkerkse Politicus van het Jaar”,die altijd bij omroep Nijkerk in het Politiek Café bekend gemaakt wordt. Beeldhouwer Jan-Carel koster maakt de award. Eind december wordt de award uitgereikt. De gekozen politicus mag het kunstwerk een jaar houden en dan doorgeven aan de opvolger.Jan-Carel Koster: “Dit is de schets van de award die ik ga maken in (half) edelsteen genaamd ‘Sodalite’. Het wordt een klein beeldje dat makkelijk te overhandigen moet zijn, totaal inclusief sokkel zal het 23 cm hoog worden.”

2013-11-08-politicus-van-het-jaar-1
het materiaal

Het idee
Koster vervolgt: “Achter deze abstracte sculptuur is voor mij weer een verhaal verborgen. Ik beschrijf deze hier, maar het is een abstracte sculptuur waarin een ieder zijn eigen fantasie de vrije loop behoort te laten gaan. Voor mij betekent het dat de Politicus van het jaar uitmuntend moet zijn in het uitwerken van plannen, gebaseerd op eigenlijk alleen maar een idee. Ook hij of zij is een soort van kunstenaar. Ze moeten vanuit het niets een plan bedenken en deze tot bloei brengen. Vandaar dat ik in deze kleine sculptuur verschillende vormen en afwerkingen terug laat komen. Zowel de natuurlijke vorm van het stuk steen behoud ik om op sommige plekken de verschillende fases van bewerkingswijze te laten zien. Het is dus niet alleen de vorm die symboliseert dat de betreffende politicus van vele markten thuis moet zijn. Maar ook de afwerkingswijze die symbool staat voor de veelzijdigheid en creativiteit die een politicus moet bezitten om tot een uiteindelijk plan te komen.
 
Wat links begint als een strakke geometrische vorm eindigt rechts in een mooi organische gepolijst gedeelte. Net als bij een politicus begint het met een strak omlijnd plan omgeven door wetten en regels die, naar mate het concept vordert tot bloei komt, en er een mooi afgewerkt plan op tafel ligt die ten uitvoer kan worden gebracht.”
X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen