Nijkerk halteplaats Westerborkpad

Foto:

In Museum Nijkerk is dinsdagmiddag 29 augustus de routegids overhandigd van het Westerborkpad.

In dit boek is Nijkerk opgenomen als haltepunt. Mensen die de wandeltocht van 340 kilometer ondernemen komen straks langs het museum en kunnen daar een permanente tentoonstelling van Jan Dokter bekijken over kamp Westerbork en de wandelroute.
Het boekwerk werd overhandigd door wandelpadcoördinator Johan Vellinga aan Marijke Schumacher. Zij is de echtgenoot van Hans Schumacher van de Koninklijke Wandelbond die onlangs overleed. Buiten kregen degenen die aan de route hebben gewerkt een rondleiding door Nijkerk en men bezocht Joodse gebouwen in het bijzonder. De route loopt van Amsterdam, via Nijkerk naar Kamp Westerbork. Dat wordt gemarkeerd (in één richting) met de wit-rode bordjes met daarin toegevoegd ‘het prikkeldraadje’: het symbool van Herinneringscentrum Kamp Westerbork.
Vellinga: “Het Westerborkpad is geïnspireerd op de wandeling die Jan Dokter, de initiatiefnemer van het pad in 2005 maakte. Ter nagedachtenis aan de twaalf familieleden die hij in de Tweede Wereldoorlog verloor, liep hij de route van de Hollandse Schouwburg in Amsterdam naar Kamp Westerbork in Hooghalen. De route volgt de spoorlijn die toendertijd gebruikt werd om joden naar dit doorgangskamp te vervoeren. Na het verhaal van Jan Dokter was ik direct bereid om hem te helpen bij het realiseren van een officiële wandelroute langs deze spoorlijn. Jan de Jonge, een wandelmaatje van Jan Dokter en mij hielp ons hierbij.” Dokter kon helaas niet aanwezig zijn tijdens de overhandiging van de gids.

bijdrage van Kees van den Heuvel

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen