Gelderse Smaken – voeding en gerechten in 8 kleine musea

Foto:

Dit najaar slaan acht kleine Gelderse musea de handen inéén en gaan met het thema voeding en gerechten aan de slag.

Met exposities, lezingen, workshops en andere activiteiten is een leuk programma gemaakt voor jong en oud, voor oud- en nieuwkomers, voor leerlingen en toeristen. De aftrap is in Nijmegen en Ermelo. Binnenkort volgen musea uit Tiel, Culemborg, Barneveld, Nijkerk, Doetinchem en Wijchen.

De start van de activiteiten is op 3 september in Nijmegen, met de opening van de expositie ‘Wat de pot schaft’, over 150 jaar aan tafel in het weeshuis Neerbosch (en de publicatie van het gelijknamige boek met recepten). De expositie is te zien in het Van ’t Lindenhoutmuseum.  Zowel dit museum als Museum Het Pakhuis Ermelo hebben veel activiteiten tijdens de Open Monumentendag.

In Ermelo start zaterdag 9 september de themamaand ‘Eetverleden in Romeinse sferen’ met workshops ‘Aan tafel bij de Romeinen’ en ‘Een buideltje vol smaak’. Zondag 10 september zijn kinderen welkom bij Van ’t Lindenhoutmuseum in Nijmegen om te ontdekken en ervaren hoe de boerderij, bakkerij, tuinderij en keuken van Neerbosch werkt. Trek schort en klompen aan’ steek je handen uit de mouwen, melk een koe en maak echte Neerbosche boter!

Zie voor het volledige en actuele programma van alle deelnemende musea: www.mijngelderland.nl/actueel/geldersesmaken. U kunt ook de QRcode geebruiken

Van ’t Lindenhoutmuseum Nijmegen, Museum Het Pakhuis Ermelo, Stadsmuseum Doetinchem, Museum Nijkerk, Elisabeth Weeshuis Museum Culemborg, Museum Kasteel Wijchen, Museum Nairac Barneveld en Flipje en Streekmuseum Tiel

Elke maand (september t/m december) wordt een recept verstuurd met als bedoeling te publiceren in de lokale huis-aan-huiskranten. Hierbij het recept voor de maand september (zie ook bijgevoegde foto, met dank aan Museum Het Pakhuis Ermelo en Historisch Kookatelier Eet!verleden)

Romeinse kruidenkaas recept

Moretum met knoflook
200 gram pecorino romano
1 bolletje knoflook
bosje koriander
2 theelepels verse wijnruit
1/2 bosje selderieblad
1 eetlepel witte wijnazijn
1 à 2 eetlepels olijfolie

Bereiding

Rasp de kaas. Pel de knoflook en snijd hem in stukken. Haal de blaadjes koriander en selderie van de takjes en hak grof. Doe alles in een schaal en pureer met de staafmixer tot een mooie egale massa met een frisgroene tint.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen