Dialooggroep veiligheid en handhaving presenteert voorstellen

Foto:

Donderdagavond 28 september presenteerde de dialooggroep Veiligheid en Handhaving in het kader van de dialoog ‘Samen aan zet’ vijf voorstellen aan de gemeenteraad en het college van b en w.

De voorstellen zijn uitwerkingen van de visie ‘Veilig en leefbaar voor ons allemaal’ die de dialooggroep eerder dit jaar presenteerde. De visie bestaat uit de kernwaarden Samenwerken, Communicatie, Veilig Voelen, Flexibiliteit, Bescherming & Zichtbaarheid en Gedeelde Verantwoordelijkheid. Deze komen terug in de voorstellen.

Haalbaarheids- en impactonderzoek Optimaal Meer-generatie Wonen

Het eerste voorstel heet ‘Haalbaarheids- en impactonderzoek Optimaal Meer-generatie Wonen’. De dialooggroep stelt voor om samen met relevante partijen een haalbaarheids- en impactonderzoek te doen naar het realiseren van meer-generatie woonomgevingen in alle drie de kernen.
Kenmerken van een meer-generatie woonomgeving zijn bijvoorbeeld:
Er wonen mensen van alle leeftijdsgroepen, er wordt samengewerkt;
Bewoners willen echt iets voor elkaar betekenen en ‘tekenen’ daarvoor
Men voelt en weet zich er veilig, kent en vertrouwt elkaar
Er zijn gezamenlijke tuinen en ruimtes, waar ook de wijk gebruik van maakt.
Ouderen helpen jongeren (bijvoorbeeld oppas) en jongeren helpen ouderen (bijvoorbeeld vervoer naar ziekenhuis).
De woonomgeving bestaat deels uit koop- en deels uit huurwoningen/appartementen

Het Nijkerkse Inclusieve Plus Team

Het tweede voorstel, Pilot ‘Het Nijkerkse Inclusieve Plus Team’ (NIPT) is een informatie- en ondersteuningspunt dat bemenst wordt door hoger opgeleide getrainde vrijwilligers. Wanneer de vraag van een klant helder is, kan deze worden beantwoord door bijvoorbeeld 14033, gebiedsteams of andere Nijkerkse instanties. Als een vraag, melding of idee verdere verheldering behoeft, kan het NIPT snel, laagdrempelig en servicegericht telefonisch of bij de mensen thuis hierop inspelen. Er wordt nauw samengewerkt met allerlei partijen in de gemeente Nijkerk, zoals bijvoorbeeld het gebiedsteam. Het NIPT maakt gebruik van de expertise en aanpak die is ontwikkeld bij buurtbemiddeling. Het NIPT heeft ook een preventief signalerende functie en werkt kostenbesparend voor andere professionele instanties. Het voorstel behelst een pilot/proef in 2018.

Samen op weg naar een nieuw evenementenbeleid

Het derde voorstel van de dialooggroep is ‘Samen op weg naar een nieuw evenementenbeleid’.
De dialooggroep heeft via vraaggesprekken en deskresearch vastgesteld dat de bestaande (beleids-) regels rondom evenementen door sommige aanvragers van vergunningen als knellend worden ervaren, zeker als het gaat om periodiek terugkerende evenementenvergunningen. De dialooggroep wil de bestaande (beleids)regels zelf aanpassen/vereenvoudigen. Er moet veel meer dan tot dusver gekeken worden naar de risico’s bij de organisatie van evenementen en veel minder naar de ‘regeltjes’. De aanpassingen moeten ook leiden tot een snellere afwikkeling van het proces, verminderde irritaties bij organisatoren en wederzijdse acceptatie van ieders rol, inbreng en belang.

Veiligheid is van ons allemaal

Als vierde voorstel noemen de dialooggroepleden een pilot in 2018 in de wijk Paasbos, eventueel uitgebreid tot Nijkerkerveen, getiteld ‘Veiligheid is van ons allemaal’. De dialooggroep heeft vastgesteld dat er op het gebied van openbare orde en veiligheid al veel initiatieven in de wijken bestaan. Voorbeelden daarvan zijn het 1000-ogen-project, Whatsapp-groepen en Burgernet. Dit voorstel komt er op neer dat enkele bestaande initiatieven in lijn met de visie van de dialooggroep worden uitgebreid, zoals bijvoorbeeld:
whatsapp-groepen ook gebruiken voor niet-spoedeisende buurtcommunicatie, zoals de vraag of iemand iets heeft gezien na een woninginbraak of vermissing van een huisdier.
een preventief brandveiligheidsadvies met het uitreiken van een rookmelder aan ouderen door een gebiedsbrandweerman;
preventieve adviezen tegen inbraak in de wijk organiseren;
overlastmeldingen van jongeren oppakken/bespreekbaar maken met de melders van de overlast;
Bewoners en instanties in de wijk betrekken bij belangrijke zaken door voorlichting en het organiseren van een buurtgesprek met een neutrale procesbegeleider.

Omgevingswet: samen sterk voor de gemeente Nijkerk

Het laatste voorstel betreft een aantal samengevoegde ideeën en heet ‘Omgevingswet: samen sterk voor de gemeente Nijkerk’. Een veelgehoorde wens bij inwoners is flexibeler regelgeving op veel gebieden. Dat geldt ook voor een vroegtijdige participatie bij de ontwikkeling en de totstandkoming van ruimtelijke plannen. De komst van de Omgevingswet werkt daar al aan mee. Daarmee worden 26 wetten teruggebracht tot 1 wet en 4700 artikelen gereduceerd tot 349 artikelen. Dit voorstel speelt ook op die twee wensen in. Een greep uit de onderwerpen:
stel een ‘Ontwikkelgroep’ uit diverse partijen samen met als opdracht een nadere verkenning uit te voeren en een toetsingskader uit te werken. Deze groep onderzoekt de mogelijkheden van participatie van inwoners, (overheids)instanties en belanghebbenden bij de invulling van de ruimtelijke omgeving binnen Nijkerk;
maak een nieuw kader voor het toetsen van (nieuwe) bouwplannen, dat omwonenden vooraf raadpleegt bij het willen benutten van (afwijkings)mogelijkheden;
beoordeel nieuwe bouwplannen voor 20% op regelgeving en voor 80% op gedrag;
verruim de mogelijkheden voor afwijkingsmogelijkheden van bestemmingsplannen;

Reactie gemeenteraad

Alle gemeenteraadsfracties complimenteerden de leden van de dialooggroep met het geleverde werk en hun inzet. De groep straalt lol, energie en doorzettingsvermogen uit en dat waardeert de gemeenteraad zeer. De raadsleden stelden na de presentatie enkele vragen, die onder andere te maken hadden met het betrekken van eventuele nieuwe belangstellenden en partijen die in de voorstellen mogelijk tegengestelde belangen hebben. De dialooggroep gaf aan dat het inderdaad juist goed zou zijn als nieuwe mensen zich in de volgende fase aansluiten. Plannen worden getoetst bij andere partijen. Daarnaast drong de gemeenteraad er op aan om ook goed met andere dialooggroepen te spreken over raakvlakken die er mogelijk tussen de voorstellen zijn. De dialooggroep heeft al wel enkele gesprekken met andere dialooggroepen gehad. Bij het voorstel over het Nijkerkse Inclusieve Plusteam werd aangegeven dat we wel moeten waken voor al te veel “1-loketten”. Op de vraag of er wel voldoende vrijwilligers zijn om de whats-app groepen te kunnen uitbreiden en ook voor de toekomst te kunnen behouden, stelde de dialooggroep dat zij vrijwilligers kennen die staan te popelen om dit op te pakken.

Reactie College van b en w

Wethouder Aboyaakoub zei namens het college van b en w dat de het enthousiasme en de inzet van de dialooggroep wordt gewaardeerd. De groep gelooft in de eigen voorstellen, stelt zich kwetsbaar op en legt goede verbindingen met de andere dialooggroepen. Dat is belangrijk. De volgende stap is nu, om de voorstellen verder uit te werken. De presentatie van de voorstellen is geen afsluiting, maar een doorstart. De wethouder vindt het dan ook prachtig om te zien dat veel leden van de dialooggroep ook nog door willen gaan in de uitwerking en/of uitvoering van de voorstellen. Dat is Samen aan Zet!

Vervolg van het proces

De dialooggroep achtte zich binnen de gegeven kaders niet in staat om te prioriteren tussen afzonderlijke voorstellen en ook niet om de huidige bestaande werkzaamheden te heroverwegen ten opzichte van nieuwe voorstellen. De tijd, het overzicht en het inzicht ontbreekt daartoe. Dat betekent dat er hier nog een slag gemaakt moet worden samen met de vakspecialisten van de gemeente. Daarnaast is er bij drie van de vijf voorstellen inhoudelijk nog een korte uitwerkingsstap noodzakelijk. Op 5 oktober 2017 vindt bespreking van het raadsvoorstel over de plannen plaats in de raadscommissie. Op 26 oktober 2017 is er besluitvorming in de gemeenteraad. De dialooggroep heeft aangegeven dat één van de voorstellen beoordeeld moet worden in het grote geheel. In november is er een eerste clusteroverstijgende afweging, waarin voorstellen van alle vijf dialooggroepen, die veel raakvlakken hebben of niet helemaal binnen de kaders passen, worden besproken.

Dossier: Samen aan zet
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen