Sociaal domein op de politieke agenda

Foto:

Met het oog op de gemeenteraadsverkiezing heeft de Sociaaldomeinraad op 28 september aan de politieke partijen van Nijkerk haar Visiedocument aangeboden.

Het visiedocument bevat acht speerpunten in het sociale domein waar de nodige aandacht voor wordt gevraagd bij de politiek. Door deze aan te bieden aan de politieke partijen hoopt de Sociaaldomeinraad dat de thema’s een plek krijgen in de programma’s van de partijen voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018.

Acht speerpunten in het Sociale Domein

De Sociaaldomeinraad vraagt de politiek om aandacht voor acht speerpunten. Allereerst ziet zij een groeiende vraag naar ambulante begeleiding en beschermd wonen, onder meer voor mensen in de geestelijke gezondheidszorg. Ook over de begeleiding van jongeren tussen 16 en 27 jaar, die niet in staat zijn zelf of met behulp van hun omgeving volwassen te worden, maakt zij zich zorgen. De Sociaaldomeinraad pleit voor meer ondersteuning en een betere aanpak voor deze doelgroepen in Nijkerk.

De Sociaaldomeinraad zou graag zien dat Nijkerk een plek is waar iedereen tot zijn recht kan komen, ongeacht zijn of haar achtergrond of beperking: de “inclusieve samenleving”. Het is belangrijk om als gemeente het goede voorbeeld te geven als het gaat om toegankelijkheid. In dat kader is de Sociaaldomeinraad groot voorstander van één duidelijk informatieloket, want dat is nu te versnipperd. Ook het goed in beeld brengen van de armoede- en schuldensituatie in Nijkerk is een speerpunt voor de Sociaaldomeinraad, zodat dat de gemeente effectiever aan de slag kan om problemen op dit vlak te voorkomen.

Tot slot vraagt de Sociaaldomeinraad aandacht voor mensen die slecht kunnen lezen en schrijven of niet met de computer overweg kunnen. Maar ook de doelgroep ouderen vraagt blijvend de aandacht. Bij deze laatste groep zou de Sociaaldomeinraad graag zien dat het zelfstandig blijven wonen bevorderd wordt door voldoende woningen en voorzieningen. De Sociaaldomeinraad vraagt de politiek dringend erop aan te sturen dat er meer aandacht komt voor deze doelgroepen.

Het Visiedocument, waarin de acht speerpunten uitgebreid staan omschreven, kunt u hier lezen.

Samen sterk voor het Sociaal Domein

Evert Wulfsen

Behalve dat de Sociaaldomeinraad aandacht vraagt voor een aantal kwetsbare doelgroepen, doet zij ook een aantal algemene aanbevelingen. Zij roept politieke partijen op erop toe te zien dat de gemeente veel duidelijker haar regierol vervult. Steeds meer inwoners, bedrijven en organisaties denken mee over de toekomst van Nijkerk en pakken initiatieven op. Hierdoor is niet altijd meer duidelijk wie waarvoor verantwoordelijk is en wat de rol van de gemeente is. De Sociaaldomeinraad pleit voor een duidelijke regierol, waarbij de gemeente inwoners en organisaties stimuleert en faciliteert.

Ook voor haar eigen rol om als onafhankelijk adviescommissie vraagt de Sociaaldomeinraad aandacht. Zij pleit er bij de politieke partijen voor om het mogelijk te maken dat de Sociaaldomeinraad niet opgeheven wordt en ook in de toekomst inwoners en cliënten een stem kan blijven geven in het gemeentelijk beleid.

De reacties vanuit de aanwezige politieke partijen waren positief en betrokken. Zij zien een duidelijke gezamenlijke verantwoordelijkheid met de Sociaaldomeinraad om de uitvoering van het gemeentelijk beleid in het Sociale domein te volgen. Zij riep de Sociaaldomeinraad op om duidelijk te laten weten wat zij van de gemeenteraad nodig heeft om de acht speerpunten te realiseren en hen goed op de hoogte te houden van ontwikkelingen.

Contact met de Sociaaldomeinraad

De Sociaaldomeinraad is benieuwd naar ervaringen en reacties van de inwoners over wat men van het gemeentebeleid vindt. Het gaat dan om onderwerpen op het gebied van wonen, welzijn, zorg, werk en inkomen. Dit kan via het secretariaat van de Sociaaldomeinraad via het algemene telefoonnummer van de gemeente 14 033 of per email [email protected].

De raad is  geen klachtencommissie voor de behandeling van individuele gevallen, maar wil hier wel kennis van nemen om te beoordelen of bestaand beleid aangepast moet worden.

Dossier: Samen aan zet
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen