26% van de Nijkerkers vertrouwt het gemeentebestuur

Foto:

28% vertrouwt het bestuur niet. 54% is dus neutraal. Dat blijkt uit de Burgerpeiling 2017

Pluspuntje: het aantal mensen, dat geen vertrouwen heeft, is wel gedaald. Vorig jaar was dat 31% nu 28%. Dat vertrouwen steeg vooral onder de 65+ers.

Veelal tevreden

Behalve naar het vertrouwen in het gemeentebestuur werden inwoners van de gemeente Nijkerk ook naar hun mening over een aantal andere zaken gevraagd. Zo zijn ze, met een score van 8.1, tevreden over de eigen woonbuurt. 92% is gehecht aan de eigen buurt. Ondanks de commotie laatst op Facebook over het groenonderhoud is 50% toch best tevreden daarover. Maar die score is wel lager dan het gemiddelde in Nederland.

He merendeel voelt zich veilig in de wijk en heeft nauwelijks wat met overlast van buren te maken. De verkeersveiligheid zou beter kunnen. 52% vindt het soms gevaarlijk in het verkeer. Men vindt de leefbaarheid van de buurt er wel op achteruit gaan. 49% vindt dat er te weinig aan de leefbaarheid in de wijk gedaan wordt. Dat is 9% meer dan vorig jaar. In het centrum is men het meest ontevreden.

De buurten binnen de gemeente zijn goed onderhouden. Van de tien bewoners vinden acht dat er vrijwel geen dingen kapot zijn in hun buurt. Ook over de netheid van de buurt en de begaanbaarheid van straten, paden en trottoirs is een ruime meerderheid tevreden.

Betrokkenheid

De gemeente luister onvoldoende naar haar inwoners, zo blijkt uit de enquete. De gemeente krijgt een zes. Dat is weliswaar 0,2 meer dan vorig jaar. Voor het college is dat dan ook een punt, waar wat aan gedaan moet worden.

Opvallend is dat men enerzijds positief is over “Samen aan Zet” , maar dat men ook vindt, dat besturen niet aan inwoners overgelaten moet worden.

Het onderzoek

De gegevens in dit bericht komen uit een Raadsinformatiebrief (Inzake Jeugd- en WMOcliënttevredenheid en de Burgerpeiling 2017), die het College van B&W onlangs naar de raadsleden verstuurd heeft. Over de representativiteit van de Burgerpeiling zegt het rapport: In mei 2017 hebben 2.000 inwoners van Nijkerk (van 18 jaar en ouder) een brief ontvangen met het verzoek deel te nemen aan het onderzoek. Bij de brief zat een schriftelijke vragenlijst en men had ook de gelegenheid om de vragenlijst online in te vullen. Na twee weken ontvingen de inwoners een herinneringsbrief. In totaal hebben 548 inwoners de vragenlijst volledig ingevuld, een respons van 27 procent. In totaal heeft twee derde de vragenlijst schriftelijk ingevuld en de rest online.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen