Annet Schuurman staat op tegen K-woord

Foto:

Annet Schuurman uit Nijkerk was dinsdagmiddag 24 oktober te gast bij Radio1 om haar verhaal te doen over het spreken van kwetsende woorden tijdens voetbalwedstrijden.

De aanleiding was het gebruik van het woord ‘mongool’ door Max Verstappen (wat hij later niet zo bedoelde). Schuurman heeft een aantal jaren geleden actie gevoerd tegen het gebruik van het K-woord en destijds veel bijval gekregen. Het inspireerde de KNVB tot een landelijke actie.

Annet Schuurman: ‘Mijn jongste zoon Mitchel was aan het voetballen bij voetbalvereniging Veensche Boys. Er was bij de tegenstander een jongen die constant het K-woord in het veld gebruikte.’ Haar zoon trok het enorm aan, omdat hij van nabij de erge ziekte had meegemaakt. ‘Als aanvoerder heeft hij gevraagd of de jongen zijn mond dicht kon houden. Weet je wel wat je zegt? Daar werd eigenlijk niks aan gedaan, ook niet door de scheidsrechter op dat moment. Ik ben gekwetst geraakt en ben in actie gekomen.‘ Ze kreeg op dat moment vanuit heel Nederland veel reacties die met haar meeleefden.

Schuurman heeft het idee dat op de amateurvoetbalvelden minder met het bewuste woord wordt gescholden. Ze hoort het minder. Echter: ‘Ik denk dat de clubs er meer mee kunnen doen. Bij Veensche Boys kwam er aandacht op de website en bij NSC en Hoevelaken hebben ze er bewust veel meer aandacht aan besteed. Onder meer is toen een bord onthuld langs de lijnen met de tekst ‘Kanker hoort niet thuis op de velden’.‘ Het moet volgens haar een terugkerende actie worden.

Hier kunt u haar verhaal op de radio alsnog beluisteren.

bijdrage van Kees van den Heuvel

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen