Zeven moties en groengekissebis

Foto:

Maandag vergaderde de gemeente raad over de begroting voor de komende jaren en nam die zonder slag of stoot aan.

Alleen het CDA stemde tegen de begroting.Het ambtelijk apparaat wordt met 12,6 personen uitgebreid. Fractieleider Van Ruler vond dit onjuist. Volgens hem is eerder besloten te bezuinigen op het ambtelijk apparaat. Daarom stemde zijn partij tegen.

Er werden zeven moties op tafel gelegd. Die werden uiteindelijk allemaal ingetrokken

Groenonderhoud

De vlam sloeg even in de pan, toen Klompenhouwer (De Lokale Partij) en Van Ruler (CDA) elkaar inde haren vlogen over de gang van zaken rond drie moties over dat groenonderhoud. Alle partijen hadden er wat over te zeggen. De ontevredenheid droop er van af. Daarom diende het CDA (als eerste spreker) 2 moties in. De partij wilde op de hoogte gehouden worden over de voortgang, nu het college onlangs extra maatregelen aankondigde. In de tweede motie stelde het CDA voor het onderhoudsniveau omhoog te brengen.

Later kwam Klompenhouwer met een motie (ook namens VVD en PRO21), die sterk leek op de moties van de het CDA. Waarom die niet samengevoegd, zou je als buitenstaander zeggen. Blijkbaar kunnen oppositie en coalitiepartijen elkaar nauwelijks vinden. Ook al zijn ze het inhoudelijk bijna 100% eens. Klompenhouwer en Van Ruler gingen er een een-tweetje over aan, wie de eerste was, die aandacht voor groenonderhoud heeft gevraagd. Ook de Boer bemoeide zich ermee: zijn partij zou als eerste er extra geld voor gevraagd hebben. Hij kreeg geen steun. Klopt, zei Van der Woerd (VVD), maar de andere partijen wilden hierover de Dialoog niet voor de voeten lopen.
Van Ruler: “beetje flauw, dat de Lokale Partij de eerste motie van ons niet wilde ondersteunen.” Klompenhouwer: “Wij doen mee als jullie onze motie ook steunen, dat zou het CDA gezegd hebben.” “Pertinent onjuist”, antwoordde Van Ruler. Klompenhouwer wilde er geen woorden meer aan vuil maken. Daar bleef het bij.

De Boer (CU-SGP) vroeg zicht af, waarom gaat het college hierover het gesprek met de raad niet aan gaat.

Meer ambtenaren

Het CDA heeft moeite met de verhoogde uitgaven, die het college voorstelt. Je weet niet wat er zo maar kan in de toekomst kan gebeuren. Een van die posten is 925.000 euro om meer ambtenaren aan te nemen. Daarmee is de helft van de bezuiniging weer weg. Dat vindt het CDA vreemd. Is dit het begin van de weg terug naar de rol van de overheid, zo vroeg fractievoorzitter Van Ruler zich af.
Hij stond daarin tamelijk alleen, want de coalitiepartijen staan wel achter die uitbreiding en ook De Boer liet zich in die zin uit.

En verder

CDA: Het gedoe over het parkeren was voor Van Ruler aanleiding om te vragen zelf maar het verkeersplan vast te stellen.
CU-SGP wil weten, hoe het afgelopen is met de bezuinigingsopdracht in het Sociaal Domein.
De lokale partij: Het sociale gezicht van Nijkerk moet gehandhaafd blijven en dat gaat lukken.
PRO21 vroeg aandacht voor starters en mensen met een laag inkomen op de woningmarkt. Die is erg lastig..
De VVD vroeg nog maar eens aandacht voor de aanrijtijden van de ambulances. Die staan als maar meer onder druk. Wethouder Klein gaat met de Veiligheidsregio Gelderland-Midden praten over een verbetering van de ambulancezorg. De aanrijtijden worden in 5 procent van de gevallen niet gehaald..

De eerste termijn van het college

Wethouder Van Veelen deelde de tevredenheid, die er in grote lijnen heerst over de begroting. Het nieuwe format is niet gemakkelijk, maar de Dialoog heeft nu wel een volwaardige plaats gekregen.
Hij begon overigens met een kat naar Van Ruler (CDA): ”U bent tegen de uitbreiding van het aantal ambtenaren, terwijl u met de meeste moties komt. Die juist extra geld en mankracht vragen.”
Hij ging in – als voorbeeld – op de ambtelijk capaciteit in ruimtelijke ordening. Er zijn veel meer aanvragen, het is gewoon erg druk daar. Alleen al daarom zijn er meer mensen nodig “U kunt toch niet ontkennen, tenzij u dat wel doet:” Een fraai staaltje Nederlands van de wethouder, toen hij in debat ging met Van Ruler over de ambtelijke capaciteit. En of die nu wel of niet omhoog moet. Ze bleven het oneens. Klompenhouwer kreeg van de wethouder de toezegging op de hoogte te worden gehouden over het invullen van de vacatures.
Voor Van Ruler wringt de rol van het Platform Binnenstad. Hij noemde een aantal voorbeelden, waar de voorstellen van het Platform tot commotie leidde. Van Veelen zag dat niet zo, omdat direct betrokkenen bij de realisatie van die plannen hun rol kunnen spelen.

Wethouder Klein had niet veel vragen gekregen. Er zou vanwege capaciteitsproblemen onvoldoende aandacht zijn voor de drugsproblematiek. Dat klopt niet- zo antwoordde ze – er wordt hard gewerkt. In november komt ze met een brief hierover.

De moties

De groene moties (2 van het CDA één van DLP, VVD en PRO21)
Wethouder Van Loozen omarmt de aandacht voor het groen(onderhoud). De ingezette maatregelen waren hard nodig en we werken er hard aan om ze in te voeren. Vanaf deze maandagmorgen zijn bijvoorbeeld extra mensen en extra materieel ingezet. Mensen mogen ook best meehelpen, zegt ze. Als die mensen tegen gehouden worden, moeten we daar naar kijken en maatwerk leveren. De wethouder zegt bredere meer duidelijke communicatie toe. Van Loozen vindt de moties over het groenonderhoud terecht. Ze vindt dat de moties van het CDA sterk lijken op die van de Lokale Partij (en VVD en PRO21). Ze raadt aan er één motie van te maken. Ze gaat uitrekenen, wat het allemaal kost om het groenonderhoud op allerlei gebieden te verhogen. De cijfers zijn er rond januari 2018.
In tweede termijn werden alle drie de moties ingetrokken

Motie 3 (CDA)
Die gaat over een aanvraag in Brussel in te dienen om voor de centra van de kernen gratis wifi aan te leggen. Er ligt geld in Brussel klaar. De toewijzing gebeurt in volgorde van aanvraag. )
Volgens wethouder Van Veelen is dat nog niet zo eenvoudig. In Hoevelaken kan de BIZ daar een rol spelen, zo’n orgaan is er in Nijkerk niet. Dus is dat lastig.
De motie werd ingetrokken, omdat de wethouder gaat overleggen met de BIZ Hoevelaken en de NOV.

Motie 4 (CDA)

Nadya Aboyaakoub (PRO21)

Daarin wordt een onderzoek naar vergoeding van extra kosten in de pleegzorg. Pleegouders moeten goed zijn toegerust. Er worden momenteel in Nijkerk 50 kinderen opgevoed door pleegouders.
Wethouder Aboyaakoub laat weten, dat er in Nijkerk 36 pleeggezinnen zijn. Ze stelt, dat er voor bijzondere situaties altijd maatwerk wordt geleverd. Ze ontraadt de motie, omdat ze denkt, dat die niet nodig is, omdat maatwerk altijd een oplossing biedt.
De motie werd ingetrokken.

Motie 5 CDA)
Het CDA vraagt om een onderzoek naar de financiële voorlichting aan kinderen en jongeren. Problematische schulden komen vaak voor en dat moet minder. Waarmee kunnen ouders en scholen in hun financiële opvoeding ondersteund worden, zo luidt de vraag.
Wethouder Van Loozen: de schuldenproblematiek is een hot issue voor haar: “We zijn volop bezig met een preventieplan, waarin ook aandacht is voor jongeren. We zijn de fase van het onderzoek voorbij.” Ze raadt ze de motie daarom af.
De motie werd ingetrokken.

Motie 6 (CDA)
Er moet eenonderzoek naar mogelijkheden om verwarde mensen op te vangen komen. Nu doet de politie dat en dat gaat weer ten koste van de veiligheid. In 2016 waren er 75 meldingen, die de politie ongeveer 2 uur kosten (om de verwarde mensen naar Ermelo te brengen). Welke mogelijkheden zijn er voor een tijdelijke opvang van 24 uur.
De crisisopvang is geregeld in Amersfoort, antwoordde wethouder Klein. Ze had dan ook moeite met de constatering, dat de politie mensen juist naar Ermelo zouden brengen. Ze raadt de motie af, omdat de aanpak van verwarde mensen past in een onderzoek naar de sluitende aanpak van crisiszorg. Dat onderzoek loopt nu.
De motie werd ingetrokken, maar het CDA blijft wel bovenop dit onderwerp zitten.

Stembureau in Museum Nijkerk

Burgemeester Renkema zegde een stembureau op het station toe. Dat is althans de bedoeling. In Hoevelaken is dat lastiger, al was het maar om dat dat station op de grond van Hoevelaken ligt. Omdat het stemrecht binnenkort 100 jaar oud is, wordt er ook een stembureau in Museum Nijkerk ingericht.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen