ALS-maffia eindelijk opgerold

Foto:

Het spectaculaire misdaadverhaal, dat zich afspeelt in de medische wereld, en de harde realiteit van de ziekte ALS komen samen in het boek “Overmeesterd”.

Schrijver en (stads)dichter Bert Jurling schreef een ontknoping aan de ALS-trilogie van Henk Claasen. Claasen overleed op 23 maart 2013.

Om zin te geven aan een verder nutteloze ziekte begon hij in 2007 met het schrijven van detectives.
Hoofdpersoon is de Amersfoortse rechercheur Vergouwen die zich met hart en ziel op iedere moordzaak stort. Een minstens zo grote uitdaging krijgt Vergouwen op persoonlijk vlak te verstouwen: te onderkennen en te accepteren dat hij de ongeneeslijke spierziekte ALS heeft.

In het eerste deel ‘Vlijmscherp’ hoort de rechercheur van zijn artsen de diagnose. In de latere delen ontwikkelt de ziekte zich steeds verder met alle consequenties van dien. Resultaat is een meeslepende detective waarin als extra bonus de lezer bijna ongemerkt wordt geïnformeerd over de aandoening van de hoofdpersoon. Een slimme vondst.

Hulp Jurling ingeroepen

In Overmeesterd dreigen de acties van een angstwekkende criminele organisatie de politie volledig boven het hoofd te groeien. Precies op het moment dat de puinhoop in het boek compleet was, hield het manuscript op, door het overlijden van Henk. Henks weduwe, Jacquelien de Jong, besloot de hulp van Bert Jurling in te roepen; of hij een eind aan het verhaal wilde schrijven?

Geen eenvoudige opgave, maar het resultaat is verbluffend. Hoewel de stijl van schrijven en de humor uitstekend getroffen zijn, is ook direct duidelijk dat hier een nieuwe schrijver aan het werk is. Jurling zet vanaf de eerste regel zijn eigen talenten in en is daarmee een verrijking voor het verhaal.

Verfilming

Met het uitkomen van dit boek is er een eind gekomen aan de tweede ALS-trilogie. Uitgever Merit Roodbeen van Nabij Producties maakte dit boek nog voor haar vorige werkgever, de BDU, omdat alle eerdere delen daar ook zijn verschenen. Ze vertelt: ’Ik vind het fantastisch dat het werk van Henk Claasen op deze manier voltooid kon worden. Het is nu wachten tot iemand er een film in ziet. Het boek leent zich uitstekend voor verfilming’.

Prettige happening

Zoals gebruikelijk zal de presentatie weer een prettige happening zijn bij boekhandel Roodbeen in Nijkerk. Schrijver en dichter Bert Jurling zal bij de presentatie aanwezig zijn. Er zal een Amerikaanse verkoop plaatsvinden van drie gesigneerde exemplaren met originele hoogdruk van de illustratie in het boek. Belangstellenden zijn van harte welkom op 18 november, vanaf 16.30 uur aan het Verlaat 13 in Nijkerk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen