Meer sociale huurwoningen bouwen

Foto:

De gemeente en drie woningbouwcorporaties hebben in 2016 werkafspraken gemaakt

Die gelden tot 2020 en hebben onder meer tot doel om de krapte in de sociale woningbouw terug te dringen. Op dit moment bestaat er nog steeds een wachttijd van gemiddeld 5 jaren om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning in Nijkerk.

Om voldoende goedkope huurwoningen beschikbaar te krijgen voor mensen met een laag inkomen zijn doelstellingen geformuleerd.

    • De beschikbaarheid vergroten tot 3100 – 3400 sociale huurwoningen voor lage inkomens. De huidige kernvoorraad bestaat uit 2856 woningen en dat betekent er in relatie tot de theoretische behoefte in 2020 er een tekort is tussen de 284 en 533 woningen.
    • Nijkerk heeft geen achterstand in de huisvesting van statushouders en er wordt rekening mee gehouden dat ook in 2018 een regulier aantal statushouders een woning aangeboden krijgt.
    • De beschikbaarheid van betaalbare woningen voor de diverse doelgroepen, spoedzoekers en de ouderen die actief een woning zoeken wordt nader onderzocht.
    • Doorstroming bevorderen om match tussen vraag en aanbod te verbeteren en scheefwonen aanvaardbaar te houden. Daarom willen gemeenten en corporaties de beschikbaarheid van woningen in het middenhuursegment vergroten en ouderen stimuleren en verleiden naar een passende woning te verhuizen.

200 woningen per jaar

Onlangs is met de regiogemeenten Food Valley en de provincie Gelderland afgesproken dat de gemeente Nijkerk de komende 10 jaren 2017-2027 2000 woningen mag bijbouwen. Dat is 200 woningen per jaar. Het streven is gemiddeld 35% sociaal: totaal van sociale huur en goedkope
koopwoningen (tot 180.000 euro).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen