De zelfbewoningsplicht rukt op: als je een nieuwbouwwoning koopt, moet je er zelf in gaan wonen
Steeds meer gemeenten proberen op die manier beleggers in woningen buiten de deur te houden. Kopers van een nieuwbouwwoning moeten er door deze regelgeving zelf gaan wonen. Het verhuren of doorverkopen is dus niet toegestaan. Inmiddels hebben achttien gemeenten de woonplicht ingevoerd, waaronder grote steden als Amsterdam, Utrecht en Zwolle. De regels verschillen per gemeente. Bijvoorbeeld in Nuenen geldt de plicht alleen voor nieuwbouw tot € 200.000. In Haarlem ligt de lat hoger met € 383.358. In Zwolle ben je als koper na vijf jaar weer verlost van de woonplicht.
In de Woonvisie (aangenomen in juni) is er wel iets over opgeschreven.
Over de woonplicht zegt zegt de gemeente: "De gemeente Nijkerk vindt het belangrijk dat woningen betaalbaar blijven. Dat betekent ook, dat wij niet willen dat nieuwbouwwoningen in groten getale worden opgekocht door (particuliere) beleggers. Iedereen moet de mogelijkheid krijgen om een eigen huis te kopen. Daarom noemen wij in de Woonvisie de maatregel tot zelfbewoningsplicht (bladzijde 41). Wij nemen deze maatregel op bij nieuwbouwwoningen doormiddel van een anterieure overeenkomst . We sluiten met elke ontwikkelaar van nieuwbouwprojecten zo'n overeenkomst. De ontwikkelaar legt dit vervolgens door in het koopcontract. Deze zelfbewoningsplicht leggen we op bij sociale en middeldure koopwoningen. Bij bestaande woningen is het niet mogelijk om een zelfbewoningsplicht op te leggen."
Het kan wel zijn dat er toch enkele rijen met nieuwbouwwoningen in bezit zijn van beleggers. Deze woningen worden vaak verhuurd in de vrije sector huur. Dit komt omdat we ook inwoners met een te hoog inkomen voor sociale huur en een te laag inkomen voor het kopen van een woningen woonmogelijkheden willen geven."
De gedachte achter de zelfbewoningsplicht is dat speculanten er niet met de kavels van daadwerkelijk geïnteresseerden vandoor gaan. Nijkerk staat niet in het rijtje van 18 gemeenten, die de woonplicht wel in hun verordening hebben opgenomen.