Anton van Renssen onderzoekt ontrechting Joodsebezittingen

26 apr 2022, 17:10 Nieuws
2022 04 26 struikelstenen kaart
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn de Joodse inwoners van Nederland door de nazi’s ontrecht en gedeporteerd.
Maar hoe ging dat in Nijkerk. Dat is niet bekend

Lokaal onderzoek

Een lokaal onderzoek kan de details van de Nijkerkse ontrechting en rechtsherstel naar boven halen en de positie van de gemeente Nijkerk in beeld brengen. Het onderzoek zal worden uitgevoerd door de onderzoeker dr. Anton van Renssen. De onderzoeker is goed bekend met de Nijkerkse historie en zal ondersteund worden door een begeleidingscommissie, bestaande uit een vertegenwoordiging van de Nederlands-Israëlitische Gemeente Amersfoort (hier valt Nijkerk ook onder), lokale kennisdragers van de Joodse historie, een vertegenwoordiging van de gemeentelijke archiefbewaarplaats Nijkerk en ambtenaren van de gemeente Nijkerk.
Het onderzoek kan in het najaar van 2022 worden afgerond, afhankelijk van vondsten in de archieven die eventueel meer tijd nodig hebben.

Achtergrond

Bijna driekwart van de Joodse landgenoten werd vermoord. In Nijkerk werden van de 61 Joodse stadsgenoten die bij aanvang van de oorlog in Nijkerk woonden, 48 mensen vermoord. Vier stadsgenoten overleefden de oorlog in de nazikampen, negen overleefden op een onderduikadres.
De ontrechting van huis en bezit was na de Tweede Wereldoorlog voor de landelijke overheid reden tot rechtsherstel. Joodse overlevenden en nabestaanden moesten vaak veel inspanningen plegen om hun bezittingen terug te krijgen. Ook kwam het voor dat naheffingen van belastingen werden geheven over periodes dat de Joodse eigenaren de panden niet hadden kunnen bewonen vanwege deportatie.
De aandacht voor de gemeentelijke rol inzake ontrechting en rechtsherstel ontstond in 2013. Qua omvang is van Nijkerk bekend dat rond 1940 op ongeveer 20 adressen Joodse inwoners hebben gewoond. Of deze woningen eigendom waren of werden gehuurd, moet worden uitgezocht. Het bedrijfsmatig onroerend goed waaronder eventueel landbezit, dat nog niet in kaart is gebracht, zal bij dit onderzoek worden betrokken.
Bij de foto: een overzicht van de struikelstenen in Nijkerk. Struikelstenen liggen in trottoirs bij huizen waar slachtoffers van de nazi’s hebben gewoond.

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen?
Like dan ook onze Facebookpagina ,
volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief .

Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden.
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]