De J.H. Donnerschool helpt 'thuiszitters' terug naar de les

10 jul , 19:54 Nieuws
2025-07-10 jan hofman
Jan Hofman (links) en Wouter van de Hoef (rechts)

DE GLIND - De school heeft met een speciaal project goed werk geleverd.

Dit project heet 'Van Thuis naar School'. Het helpt leerlingen die niet naar school gaan. Of leerlingen die dreigen uit te vallen. De school begon het project omdat steeds meer leerlingen thuis zaten. Ook scholen buiten De Glind vroegen om hulp.

Doelen van het project

Het project wilde begrijpen waarom leerlingen thuiszitten. Ook wilden ze een plan maken om deze leerlingen weer naar school te krijgen. De gemeente Barneveld gaf een beetje geld. Daardoor kon de school beginnen. Eerst werd gekeken wat een 'thuiszitter' precies is. Dit is gebaseerd op de uitleg van de Inspectie van het Onderwijs. Ze brachten 28 leerlingen in beeld. Negen van hen verzuimden lang (meer dan 3 maanden). Vier kwamen helemaal niet meer. Vijftien hadden vrijstelling van school.

Aanpak en resultaten

De school gebruikt nu de M@ZL-aanpak. Dat betekent 'Meer Aandacht voor Ziekgemelde Leerlingen'. Hierbij werken school, leerplicht en de jeugdarts samen. Deze aanpak is voor alle leerlingen die zich ziek melden. Vooral als ze vaak of lang wegblijven. Het is een brede aanpak. Ouders, mentoren en leerplichtambtenaren doen mee.

Tien leerlingen kregen speciale hulp. Zes van hen gingen succesvol weer naar school. Dit waren vaak kinderen met problemen. Denk aan psychische of sociale problemen. Ook leerproblemen of problemen thuis kwamen voor. Het schoolpersoneel leerde meer over traumasensitief onderwijs. Dit betekent lesgeven met begrip voor kinderen die nare dingen hebben meegemaakt. De school werkte ook samen met andere organisaties. Zoals jeugd- en gezinscoaches.

Trots op de aanpak

Jan Hofman, directeur van de school, is trots. Hij zegt: "We zijn blij met de resultaten. Het geld van de gemeente hielp ons starten. Zes van de tien leerlingen kwamen snel weer terug op school. Dit laat zien dat onze aanpak werkt." Wouter van de Hoef, locatiedirecteur, voegt toe: "Ons team werkt met veel inzet voor elke leerling. We willen een veilige plek bieden. Zo kan elk kind zich goed ontwikkelen."

Het project heeft ervoor gezorgd dat mensen beter begrijpen wat er speelt. Ook zijn er goede resultaten behaald. De school blijft praten met de gemeente. Ze willen dat deze aanpak blijft bestaan. De school vindt het belangrijk dat er meer wordt gesproken over het vrijstellen van leerlingen van onderwijs. Dit is een landelijk onderwerp.