Foodvalley biedt Tweede Kamer oplossingen voor stikstofcrisis

02 apr , 14:41 Nieuws
2025 04 02 stikstofcrisis

DEN HAAG – Wethouders uit de Regio Foodvalley (waaronder wethouder Windhouwer) hebben dinsdag in Den Haag een pakket aan oplossingen voor de aanhoudende stikstofcrisis overhandigd aan de commissie Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) van de Tweede Kamer.

De regio, waartoe onder andere Nijkerk, Ede, Barneveld en Veenendaal behoren, dringt er bij de landelijke politiek op aan om snel duidelijke keuzes te maken, concrete doelen te stellen en een stevig maatregelenpakket te implementeren.

Dit is volgens de regio noodzakelijk om de stikstofproblematiek in Nederland en specifiek in de Regio Foodvalley te doorbreken. De Tweede Kamer zal woensdag opnieuw met de verantwoordelijke bewindspersonen in debat gaan over de stikstofcrisis.

Regio zit "volledig op slot"

Jan Pieter van der Schans, wethouder in Ede en portefeuillehouder landelijk gebied in de Regio Foodvalley, benadrukte tegenover de aanwezige Kamerleden de urgentie van de situatie. "Onze regio zit door het uitblijven van stikstofmaatregelen volledig op slot," aldus Van der Schans. Hij wees op de aanwezigheid van de Veluwe als grootste Natura 2000-gebied, de vele veehouders die als piekbelaster zijn aangemerkt, de druk op de bereikbaarheid en de opgave om 40.000 nieuwe woningen te bouwen.

De regio vraagt om snelle maatregelen die natuurherstel mogelijk maken, woningbouw weer op gang brengen, de bereikbaarheid verbeteren en boeren nieuw perspectief bieden. Van der Schans riep de Kamerleden op de voorgestelde oplossingen te steunen en het kabinet aan te sporen tot actie. "De oplossingen liggen al jaren op de plank. Laten we nu aan de slag gaan."

Pakket aan samenhangende oplossingen voorgesteld

De Regio Foodvalley wil zelf actief bijdragen aan een oplossing voor de stikstofcrisis en heeft een pakket van samenhangende maatregelen geformuleerd:
- Vogel- en Habitatrichtlijn als basis: Het opnieuw centraal stellen van deze richtlijn in het beleid, inclusief beter natuurbeheer en het intrekken van ongebruikte vergunningsruimte.
- Inzicht in emissiereductie: Een nauwkeurige inventarisatie van reeds gerealiseerde stikstofemissiereductie om de vergunningverlening te versnellen.
- Zorgvuldige begeleiding veestapel: Het begeleiden van de reeds ingezette afname van het aantal dieren in Nederland.
- Bijdrage aan natuurherstel: Het verplichten van een bijdrage aan natuurherstel bij nieuwe ontwikkelingen.
- Gebiedsgerichte aanpak: Een aanpak per gebied waarin helder wordt geformuleerd wat waar onder welke voorwaarden mogelijk is.
- Boer in positie brengen: Maatregelen om boeren in staat te stellen hun werk te kunnen blijven doen.