Geen wachtlijsten voor huishoudelijke hulp

17 feb 2023, 17:46 Nieuws
2023 02 17 huishoudelijke hulp
In veel gemeenten zijn wachtlijsten voor huishoudelijke hulp
In Nijkerk niet, zo is het streven.
De gemeente neemt voorzorgsmaatregelen om wachtlijsten voor huishoudelijke hulp te voorkomen. Ook vraagt de gemeente inwoners mee te helpen om huishoudelijke hulp voor iedereen beschikbaar te houden.
Want met huishoudelijke hulp kunnen mensen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen en een goede kwaliteit van leven behouden.
Wethouder Audrey Rohen van Zorg en Ondersteuning: ‘Ik ben blij dat wij onze inwoners nog altijd snel van huishoudelijke hulp kunnen voorzien. Om wachtlijsten in de toekomst voor te zijn, nemen we een aantal voorzorgsmaatregelen en doen wij een moreel beroep op onze inwoners om rekening met elkaar te houden. Zo blijft er genoeg hulp voor inwoners die het echt nodig hebben’.

Urgentieregeling

De gemeente wil op 1 april 2023 starten met een regeling voor sommige inwoners, die dringend hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld voor inwoners die huishoudelijke hulp inclusief maaltijdvoorziening nodig hebben. Of inwoners die moeten revalideren.

Hoger bedrag voor aanbieders

De gemeente betaalt sinds 2023 een hoger bedrag aan de aanbieders. Zo kunnen de aanbieders marktconforme lonen betalen. Dit helpt tegen personeelstekorten.
Als de wachtlijsten in de toekomst toch oplopen kunnen er extra maatregelen nodig zijn.

Zelf regelen?

Veel inwoners kunnen huishoudelijke hulp zelf organiseren. Bijvoorbeeld doordat kinderen, kleinkinderen of buren willen helpen.
Ook kunnen inwoners zelf huishoudelijke hulp inkopen. De gemeente vraagt inwoners om - als het even kan - huishoudelijke hulp zelf te regelen. Zo ontstaan er geen wachtlijsten bij de gemeente voor inwoners die huishoudelijke hulp niet zelf kunnen regelen.

Begrip en flexibiliteit

Soms is het voor een aanbieder lastig om aan de wensen van alle inwoners te voldoen. Bijvoorbeeld in vakantieperiodes. De gemeente vraagt aan inwoners die gebruik maken van huishoudelijke hulp om flexibel om te gaan met dagen en tijden waarop de aanbieder hulp komt geven. Ook kan het zijn dat er iemand anders hulp komt geven. Het is prettig als inwoners hier begrip voor hebben. Op deze manier krijgt iedereen de hulp die nodig is.

Landelijk veel meer vraag

Landelijk is er veel meer vraag naar huishoudelijke hulp ontstaan. Daarvoor zijn er niet genoeg consulenten en niet genoeg huishoudelijk personeel. Dit zorgt voor wachtlijsten bij gemeenten en aanbieders. En voor stijgende kosten voor gemeenten. In onze gemeente krijgen de inwoners de huishoudelijke hulp nog steeds binnen 2 tot 3 weken. Dit valt ruim binnen de wettelijke termijn.

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen?
Like dan ook onze Facebookpagina.
Volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief .

Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden.
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]