Geld gaat niet over gedrag maar over gevoel

17 okt , 21:07 Nieuws
2024 010 17 ndb avond in de fontein 04
Dat legde budgetcoach Eef van Opdorp in een half uur uit.
Ze benaderde het probleem van geldzaken vanuit vier verschillende invalshoeken: geldbrein, geldrelatie, geldtypen en geldgedrag.
Ze doorspekte haar verhaal met tips waar de mensen in de zaal hun voordeel mee konden doen. Dat gehoor in de Fontein bestond uit diakenen (van de veertien aangesloten kerken), vrijwilligers van de verschillende hulporganisaties en belangstellenden. Zij waren in de week van de armoede ingegaan op de uitnodiging van de NDB om te luisteren en te praten over armoede en hoe je die kunt helpen verlichten.
Volgens de NDB, het Nijkerks Diaconaal Beraad is het thema relevanter dan ooit.
Na de pauze waren er een aantal workshops
Geldbrein, geldtypen en geldgedrag - Eef van Opdorp
Van Opdorp ging nog wat dieper in op de vraag waarom mensen vaak juist niet doen wat wel goed voor hen is? Dat deed ze doorde werking uit te leggen van het reptielen-, emotionele en denkende brein. En de impact van (onbewust) gevoel op gedrag. Van Osdorp: "Bewustwording begint bij financiële zelfkennis. "
Red je het wel? – Tom Kolsters, SchuldHulpMaatje
Ingrijpende gebeurtenissen, zoals ziekte of scheiding, kunnen ook financiële gevolgen hebben. Dan is het nodig dat iemand durft te vragen: “Red je het wel?” Kolsters nam zijn toehoorders mee in een concrete aanpak om bij levenskruispunten naar elkaar om te zien.
Vuist tegen voedselarmoede – Voedselbank Nijkerk
Deze workshop liet zien hoe je samen voedselarmoede kunnen aanpakken. De Voedselbank heeft al honderden mensen geholpen, maar kan het niet alleen. De Voedselbank wil samen met andere sociale partners cruciaal nóg meer impact te maken.
It’s all about the money – dominee Joost Schelling, voorzitter SchuldHulpMaatje
Hier dook men in de fascinerende wereld van wat de Bijbel zegt over bezit en geld. Men vroeg zich daarbij af hoe actueel teksten nog zijn voor onze portemonnee.
Ieder kind een cadeau – Moniek Kas, Stichting Streams
"Ieder kind een cadeau" zorgt ervoor dat kinderen die opgroeien in (verborgen) armoede tijdens feestdagen niet zonder cadeautje staan. Initiatiefneemster Moniek Kas vertelde erover.
Hulp bij geld- en regelzaken – Mariska Lammers, Sigma
Lammers ging in gesprek over de ondersteuning die Sigma biedt als het gaat om geld- en regelzaken. Ze illustreerde dat met aansprekende praktijkvoorbeelden.