Gemeenten in Foodvalley werken samen aan opvang vluchtelingen

16 okt , 14:35 Nieuws
2024 01 31 simpele kamer asielzoekers
De gemeenten Barneveld, Ede, Nijkerk, Scherpenzeel en Wageningen, samen bekend als de regio Foodvalley, werken samen om vluchtelingen op te vangen.
Ze doen dit onder andere door jaarlijks een plan te maken waarin staat hoeveel vluchtelingen ze kunnen opvangen en hoe ze dat gaan doen. In dit plan staat bijvoorbeeld:
  • Hoeveel vluchtelingen: Elke gemeente geeft aan hoeveel vluchtelingen ze kunnen opvangen.
  • Waar de vluchtelingen komen: Er wordt gekeken naar geschikte locaties voor opvang.
  • Welke hulp de vluchtelingen krijgen: De gemeenten denken na over hoe ze vluchtelingen kunnen helpen om zich thuis te voelen en aan het werk te gaan.

Waarom werken de gemeenten samen?

Door samen te werken kunnen de gemeenten beter inspelen op de behoefte aan opvang. Ze kunnen bijvoorbeeld krachten bundelen om grote opvanglocaties te realiseren of om vrijwilligers te werven.
De plannen van alle gemeenten in Gelderland worden bij elkaar gevoegd tot één groot provinciaal plan. Dit plan wordt aan de minister van Asiel en Migratie gestuurd. De minister kijkt naar de plannen en besluit vervolgens hoeveel vluchtelingen elke gemeente moet opvangen.

Gemeenten in de war door verschillende regels

Gemeenten in Nederland die vluchtelingen opvangen, hebben het moeilijk. Ze moeten namelijk met allerlei verschillende regels en wetten rekening houden, afhankelijk van waar de vluchteling vandaan komt en wat zijn of haar status is. Dit maakt het lastig om alle vluchtelingen op een goede en gelijke manier te helpen.
Gemeenten vinden dat er meer duidelijkheid moet komen over de regels voor de opvang van vluchtelingen. Ze willen graag één set regels voor alle vluchtelingen, ongeacht of ze uit Oekraïne komen, asielzoeker zijn of al een verblijfsvergunning hebben. Zo kunnen ze beter plannen en zorgen voor een goede opvang.

Problemen met de huidige situatie

De huidige situatie zorgt voor een aantal problemen:
  • Veel verschillende regels: Elke groep vluchtelingen heeft zijn eigen regels. Dit maakt het voor gemeenten heel ingewikkeld om alles te overzien.
  • Moeilijk om te plannen: Gemeenten kunnen moeilijk plannen maken voor de toekomst, omdat ze niet weten hoeveel vluchtelingen ze wanneer moeten opvangen.
  • Ontevreden omwonenden: Als gemeenten op korte termijn op zoek moeten naar een locatie voor een opvangcentrum, kunnen omwonenden zich zorgen maken. Door beter te plannen, kunnen gemeenten deze zorgen van tevoren wegnemen.
  • Hoge kosten: De verschillende regels en procedures zorgen voor extra kosten voor gemeenten.

Wat willen gemeenten?

Gemeenten willen graag:
Eén set regels: Voor alle vluchtelingen moeten dezelfde regels gelden.
Meer geld: Gemeenten hebben meer geld nodig om de opvang van vluchtelingen te kunnen betalen.
Betere samenwerking met het COA: Het COA is de organisatie die verantwoordelijk is voor de opvang van asielzoekers. Gemeenten willen graag beter samenwerken met het COA om de opvang te verbeteren.
Meer duidelijkheid over de toekomst: Gemeenten willen graag weten hoe lang de opvang van vluchtelingen nog nodig is.

Focus op alleenstaande minderjarige vluchtelingen

Ook voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen (AMV) zijn er problemen. Deze jongeren hebben vaak extra zorg nodig. Gemeenten vinden dat er meer geld beschikbaar moet komen voor de zorg voor deze jongeren. Daarnaast willen ze dat er betere afspraken komen over hoe lang deze jongeren in de opvang blijven.
De cijfers