Heel veel vragen over komst asielzoekers, maar nog geen besluit

24 mei 2023, 00:19 Nieuws
2023 05 23 gemeenteraad
Nu heeft de gemeente de taak om jaarlijks een aantal statushouders aan een woning te helpen. Nijkerk voldoet tot nu toe steeds aan die verplichting. De raad was bang, dat de statushouders in het EK-gebouw daar bovenop ook aan een woning geholpen moeten worden. Dat is volgens burgemeester Renkema niet zo. Het aantal statushouders dat verplicht aan een woing gehlopen moet worden zal er niet door toenemen.

Veiligheidsplan

Een heet hangijzer is de veiligheid, vooral ook bij inwoner in de omgeving van het gebouw.
Er komt een veiligheidsplan.
Asielzoekers, die de huisregels overtreden of op een andere manier voor overlast zorgen, kunnen niet langer blijven. Ze worden dan door het COA overgeplaatst.
Brandweer en politie zijn betrokken bij het maken van dat plan. Zo is er bijvoorbeeld afgesproken, dat er een politiepost komt waar een spreekuur gehouden wordt.
Naar aanleiding van de gespreksrondes met bewoners uit de omgeving, die in juni worden gehouden, zal het veiligheidsplan aangepast kunnen worden. Dat plan is niet alleen belangrijk voor omwonenden. Ook de gemeenteraad hecht er erg veel waarde aan. Daarom eist de raad, dat dat plan op tafel ligt voor er een besluit over de komst van de asielzoekers genomen wordt