Daarom zochten we uit hoe het met de verdeling over de Europese landen zit. Dat is ingewikkeld en voortdurend veranderend vraagstuk.
In 2022 werden er in totaal 884.985 asielaanvragen ingediend in de EU-landen. Dit aantal is een stijging van bijna 65% ten opzichte van 2021.
De landen die de meeste asielaanvragen ontvingen in 2022 waren:
- Duitsland: 217.775 aanvragen (24,7% van het EU-totaal)
- Frankrijk: 137.605 aanvragen (15,6%)
- Spanje: 16.150 aanvragen (13,2%)
- Oostenrijk: 109.800 aanvragen (12,1%)
- Italië: 77.200 aanvragen (8,7%)
- Nederland: 35.530 aanvragen (4%).
Het is belangrijk om te benadrukken dat deze cijfers alleen betrekking hebben op eerste asielaanvragen. Sommige vluchtelingen verzoeken in een ander EU-land asiel nadat ze al asiel hebben aangevraagd in een ander land.
De verdeling van vluchtelingen over de EU-landen is een betwist onderwerp. Sommige landen vinden dat ze te veel verantwoordelijkheid dragen voor de opvang van vluchtelingen, terwijl andere landen vinden dat ze meer moeten doen. Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij de verdeling van vluchtelingen, zoals:
- Het aantal inwoners van een land.
- De economische welvaart van een land.
- Het aantal vluchtelingen dat een land al heeft opgenomen.
- De familie- en sociale banden die vluchtelingen in een land hebben.
De EU heeft een aantal maatregelen genomen om de verdeling van vluchtelingen over de landen te vereenvoudigen en te verbeteren. Zo is er het Dublinverordening, dat bepaalt welk EU-land verantwoordelijk is voor de behandeling van een asielaanvraag. Er is ook een relocatiemechanisme, waarmee vluchtelingen die in een land zijn aangekomen dat overbelast is, kunnen worden overgebracht naar andere EU-landen.
De verdeling van vluchtelingen over de EU-landen is een grote uitdaging. Er is geen eenvoudige oplossing, en het is belangrijk dat alle landen samenwerken om een eerlijke en humane oplossing te vinden.
Hier zijn enkele bronnen met meer informatie over de verdeling van vluchtelingen in Europa: