Inkijkje in de risico's van de digitale wereld

17 okt , 11:44 Nieuws
2024 10 17 digitale criminaliteit 4
Iets meer dan 20 mensen wilden woensdagavond in de Schakel wel eens weten, wat die risico's in de digitale wereld zijn.
Logisch, want in de afgelopen jaren is het internet steeds belangrijker geworden in ons dagelijks leven. Er leefden dan ook veel vragen onder de toehoorders.

Politie

Met veel voorbeelden omlijst wilde de politie vooral benadrukken, dat je op je hoede moet zijn. Ook al denk je dat er met een aangifte niks gedaan wordt, moet je het toch doen. Jouw aangifte kan bijvoorbeeld een rol spelen in een groter geheel. Dat gebeurt ook steeds vaker. Zo krijgt de politie momenteel om de dag een melding van cybercriminaliteit in onze gemeente.

Bewindvoerder

Milou Booms van Booms Bewind en Danielle Bossewinkel van Icare vertelde een paar schrijnende verhalen over financieel misbruik bij ouderen. Zij ziet boven de 65 veel kwetsbaarheid en afhankelijkheid van anderen. Dan ligt onder het mom van helpen het gevaar van financieel misbruik op de loer. Bijvoorbeeld de "helpende buurman", die toegang heeft tot uw rekening en daar zijn Spotify van betaalt en via PayPal spullen voor zichzelf koopt.

Hacken

Hacken is heel gemakkelijk. Dat was de stelling van Mats Dekker van Matsiemaal. Hij liet zien hoe een hacker te werk gaat, zodat de toehoorders beter gingen begrijpen, wat phishing inhoudt en hoe ze hiermee kunnen gaan, mochten ze in zo'n situatie belanden.