Donderdag vergaderde de gemeenteraad over de kadernota* 2026.
Om het daarover eens te worden, werd er uren vergaderd. Maar uiteindelijk is de kadernota unaniem aangenomen, waarbij gemeld moet worden dat FvD niet aan de vergadering deelnam.
Die stemming kwam tot stand na het stemmen over een aantal moties, want die werden eerst aangenomen.
Er komt een integraal plan voor deelmobiliteit voor de gemeente Nijkerk. Daarin worden zowel bestaande wijken als nieuwbouwplannen betrokken. Het moet een omvattend plan worden met aandacht voor alle modaliteiten, o.a. deelauto’s en deelfietsen, maar ook alle soorten vervoersbewegingen, zoals woon-werkverkeer en privéritten, te betrekken. Ook de bereikbaarheid van bedrijventerrein moet in het plan opgenomen worden.
De motie was ingediend door de CU-SGP en de VVD en werd unaniem aangenomen
Bij het station Nijkerk of in het centrum wordt een regenboogzebrapad aangelegd, als blijvend symbool van steun en inclusie voor de LHBTIQ+ gemeenschap. Daarnaast droeg de raad het college op om met vertegenwoordigers van de Lokale LHBTIQ+ gemeenschap en het COC in gesprek te gaan over de invulling van dit initiatief en met hen in kaart te brengen welke aanvullende maatregelen de gemeente Nijkerk kan nemen om de veiligheid, zichtbaarheid en inclusie van LHBTIQ+ inwoners te verbeteren.
De motie was ingediend door alle partijen met uitzondering vande CU-SGP. Die partij stemde ook tegen.
Het schiet niet op met de plannen om Nijkerk in 20250 energieneutraal te hebben. Daarom wil de raad in het eerste kwartaal van 2026 een concreet plan van aanpak van het college zien om de gevolgen van netcongestie binnen onze gemeente op te vangen. Wat zijn de kansen van lokale duurzame opwek en hoe zit het eigenlijk met het al dan niet plaatsen van windturbines.
De motie was ingediend door VVD, CU-SGP en PRO21 en werd unaniem aangenomen
Het college moet met de WSN gaan praten over het bouwen van 200 extra middeldure huurwoningen, bovenop de bouwopgave die is afgesproken in de prestatieafspraken tussen WSN en de gemeente Nijkerk. Deze woningen zullen tussen 2026 en 2030 worden gebouwd en zijn bedoeld om langdurig beschikbaar te blijven voor de doelgroep.
De motie was ingediend door de VVD en werd unaniem aangenomen
De provincie Gelderland wil een project optuigen om doorstroming te bevorderen met behulp van een verhuiscoach/wooncoach. In dat project moet de gemeente samenwerken met woningcorporaties, welzijns- en zorgpartners en commerciële partijen zoals makelaars, projectontwikkelaars en hypotheekadviseurs.
De verwachting is, dat de wooncoach kan bijdragen aan het vergroten van bewustwording, het verlagen vandrempels en het ondersteunen van ouderen bij hun woonkeuzes;
De motie was door alle partijen (met uitzondering van de afwezig FvD) ingediend en aangenomen.
* Een kadernota is een belangrijk beleidsdocument dat voornamelijk binnen gemeenten (maar ook provincies of andere overheidslagen) wordt gebruikt. Het is de startpunt voor de begrotingscyclus van het volgende jaar.
Denk aan een kadernota als een soort routekaart of raamwerk voor de financiële en beleidsmatige plannen voor de nabije toekomst (meestal voor het volgende begrotingsjaar en soms ook al een vooruitblik op de jaren daarna).