Klimaatkamer Nijkerk: Meer dan alleen een keet

09 okt , 15:14 Nieuws
2023 05 04 klimaatkamer 5
Nijkerk zet in op een duurzame toekomst. Een belangrijk onderdeel daarvan is de Klimaatkamer, een soort pop-up loket waar inwoners gratis advies kunnen krijgen over het verduurzamen van hun huis en tuin.
Maar wat doet deze klimaatkamer nu eigenlijk en wat heeft het opgeleverd? Het college schreef er een Raadsinformatiebrief over.

Van regenton tot groen dak

De Klimaatkamer is meer dan alleen een informatiepunt. Het is een plek waar inwoners persoonlijk advies krijgen over bijvoorbeeld het aansluiten van een regenton, het vergroenen van hun tuin of het aanleggen van een groen dak. En dat advies is hard nodig. De gemeente wil namelijk dat we ons huis en tuin klimaatbestendiger maken, zodat we minder last hebben van hitte, droogte en wateroverlast.

Populaire plek

In 2023 hebben meer dan 700 mensen er een bezoek gebracht. Dankzij de klimaatkamer hebben honderden huishoudens een gesubsidieerde regenton aangeschaft en zijn er tientallen groene daken bijgekomen. Ook is er een tuintegel-inruilactie geweest, waarbij inwoners hun oude tegels konden inruilen voor planten.

Meer dan alleen klimaat

De Klimaatkamer wordt nu vooral gebruikt voor klimaatadaptatie, maar er zijn plannen om de inzet te verbreden. Zo wordt onderzocht of de klimaatkamer ook ingezet kan worden voor de energietransitie. Misschien kunnen inwoners er dan ook advies krijgen over het isoleren van hun huis of het installeren van zonnepanelen.

Waarom een klimaatkamer?

Waarom is zo'n klimaatkamer eigenlijk zo belangrijk? Omdat het een laagdrempelige manier is om inwoners te bereiken. De klimaatkamer wordt namelijk niet alleen op één vaste plek geplaatst, maar reist door de hele gemeente. Zo kunnen inwoners gemakkelijk terecht voor advies. Bovendien is het persoonlijk contact met een expert vaak veel effectiever dan alleen informatie op een website.

Wat kost het?

De jaarlijkse kosten voor de Klimaatkamer bedragen ongeveer €10.000. Dat is niet veel als je bedenkt wat er allemaal mee bereikt wordt. Bovendien is het een investering in de toekomst. Een duurzame gemeente is namelijk niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor onze portemonnee en onze gezondheid.

De toekomst

De gemeente Nijkerk is tevreden over de resultaten van de Klimaatkamer en wil er ook in de toekomst mee doorgaan. Er zijn plannen om de klimaatkamer nog beter te benutten, bijvoorbeeld door samen te werken met lokale bedrijven en door de klimaatkamer in te zetten bij herinrichtingswerkzaamheden.