Over permanent wonen op vakantieparken is het laatste woord - ook in onze gemeente - nog niet gezegd.
Nog niet zo heel lang geleden hebben "permanente bewoners" van de gemeente Nijkerk een brief gekregen, waarin staat dat ze ergens half volgend jaar weg moeten zijn, op straffe van een fikse boete. De gemeente voert hiermee uit, wat in het laatste Veiligheidsplan is opgeschreven. Burgemeester Renkema legde eerder dit jaar uit, waarom dat nodig is.
Maar Woonminister Keijzer ziet dat anders.
In een Kamerbrief schrijft zij, dat zij deze mensen ‘de zekerheid wil bieden dat zij daar in de toekomst kunnen blijven’. Het plan dat moet bijdragen aan de oplossing van het woningtekort levert naar verwachting veel ellende op en weinig woningen, blijkt uit onderzoek van Omroep Gelderland.Op 1 januari woonden er volgens het CBS 10.500 mensen in een Gelderse recreatiewoning. De minister wil gemeenten verplichten om bestaand gebruik van een recreatiewoning voor permanente bewoning onder bepaalde voorwaarden toe te staan. "Deze voorwaarden werk ik de komende tijd verder uit."Kamerlid Wijen-Nass van de BBB diende eind oktober al een motie in waarin ze de minister vraagt gemeenten op te roepen om nu al handhaving te pauzeren. Minister Keijzer spoort burgemeesters en wethouders in de brief ‘nadrukkelijk aan’ om in lijn met deze motie te handelen.Omroep Gelderlandsprak met 25 gemeenten waarvan het overgrote deel zegt dat ze geen gehoor zullen geven aan de dringende oproep van de minister.
‘Een schijnoplossing’ noemt de gemeente Neder-Betuwe het voornemen van het kabinet om permanente bewoning van recreatieverblijven te gedogen. Net als 22 andere Gelderse gemeenten verwacht Neder-Betuwe dat het gedogen niet of nauwelijks extra woningen oplevert.Het toestaan van permanente bewoning op vakantieparken levert volgens de provincie Gelderland naar schatting slechts 236 woningen op. "Mensen wonen er namelijk al en houden er in bijna alle gevallen geen tweede huis op na, alleen een postadres."
Behalve dat het geen oplossing is voor het woningtekort, vrezen gemeenten voor verloedering van de parken. Niet meer handhaven leidt volgens de gemeente Beuningen tot een toename van problematiek ‘zoals ondermijning en illegale prostitutie'.De gemeente Montferland: "Een vakantiepark wordt minder aantrekkelijk voor toeristen. Wij zullen doorgaan met de aanpak van illegale bewoning, met de nadruk op ondermijningspraktijken." De minister zegt daarover in de brief: "Ik begrijp evenwel ook dat handhavend moet kunnen worden opgetreden in geval van bijvoorbeeld overlast of ondermijnende criminaliteit."Investeren in een recreatie-object wordt interessanter voor zowel bonafide als malafide partijen als wonen wordt toegestaanRegionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC)"We zien dat voorzieningen op een park minder gebruikt worden door bewoners dan door toeristen, met als risico dat de kwaliteit afneemt", zegt provinciebestuurder Peter Drenth. "Daarnaast kan het ook misstanden in de hand werken, zoals ondermijning en ondeugdelijke huisvesting van bijvoorbeeld arbeidsmigranten."Het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC) bevestigt dat het gedogen van permanente bewoning het risico op criminaliteit verhoogt. Het RIEC deed in 2022 onderzoek naar criminele investeringen op vakantieparken. "Investeren in een recreatie-object wordt interessanter voor zowel bonafide als malafide partijen als wonen wordt toegestaan. Het is een waardevaste belegging met een min of meer gegarandeerde groei in waarde."
We hebben de gemeente om een reactie gevraagd.