Nederlands graan voor Nederlands brood: het kan

28 mrt 2022, 13:23 Nieuws
2022 03 28 brood work food craft breakfast baking snack 792501 pxhere
Als alle schakels in de keten zich inzetten, kan het brood van de Nederlandse bakkers in de toekomst standaard van eigen bodem komen.
Daartoe onderschreven de 150 deelnemers aan de Themadag Granen afgelopen donderdag in de "Schakel" de ‘Intentie van Nijkerk: Wij gaan voor eigen graan’. De dag was een gezamenlijk initiatief van Het Comité van Graanhandelaren, het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) en BO Akkerbouw.

Intentie van Nijkerk

De directeuren van Het Comité van Graanhandelaren, het NBC en BO Akkerbouw ontvouwden samen een plan van aanpak. André Hoogendijk van BO Akkerbouw: “Alle schakels in de keten willen deze stap maken. Voor elke schakel hoort daar ook een verdienmodel bij.” Caroline Emmen, directeur van Het Comité, ging in op de rol van de handel: “Nederland is een belangrijke basis voor de wereldwijde graanhandel. Wij hechten ook belang aan de verbinding met de Nederlandse consument.” Mirjam Kortekaas, directeur van het NBC benadrukte de rol van bakkers: “Zij kunnen op basis van hun vakmanschap waarde toevoegen aan Nederlandse tarwe.” Samen zetten zij hun handtekening onder de ‘Intentie van Nijkerk: We gaan voor eigen graan’. Daarmee is het startsein gegeven voor een denktank met vertegenwoordigers uit de hele keten, van veredeling tot en met retail, die de aanpak op de korte en langere termijn uitwerkt.