Op evenementen is wegwerpplastic verboden, bekers met statiegeld kunnen wel

02 jul , 15:49 • Nieuws
2024 04 28 romm el in de stad 1 915x518 1
De gemeente gaat strenger handhaven op de regels rondom wegwerpplastic op evenementen.
Dat laat het college weten in antwoord op vragen Hans Lok, lid van ChristenUnie-SGPfractie.
De gemeente vindt het onwenselijk dat er plastic zwerft na evenementen. Er gelden al regels voor het gebruik van wegwerpplastic, maar die worden niet altijd nageleefd.

Verschil tussen open en gesloten evenementen

Bij open evenementen moeten bezoekers sinds 1 juli 2023 betalen voor wegwerpplastic. Ze moeten ook gebruik kunnen maken van een herbruikbaar alternatief met een retoursysteem, of van een zelf meegebrachte beker of bakje.
Bij gesloten evenementen is het gebruik van wegwerpplastic sinds 1 januari 2024 niet meer toegestaan. Organisatoren moeten dan een circulair systeem opzetten waarbij bekers en bakjes retour komen voor hergebruik of voor hoogwaardig recycling.

Voorkeur voor harde bekers

De gemeente overweegt om het gebruik van harde bekers met statiegeld in te voeren. Dit is een mogelijkheid om de regels rondom wegwerpplastic na te leven. De gemeente is in gesprek met organisatoren over de regelgeving. Er wordt gezocht naar een eenduidige oplossing waar alle organisatoren achter staan.
Het doel is om grote hoeveelheden afval te voorkomen op evenementen. De gemeente hoopt dat bezoekers hun steentje bijdragen door herbruikbare bekers en bakjes te gebruiken.
Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina.
Volg ons op Twitter, LinkedIn, Instagram, Mastodon en Threads , of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief .
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]