Project Kantine Kompas als eerste bij Aeres begonnen

06 nov , 21:00 Nieuws
2025-11-06 aeres kantine kompas
eigen foto

Het project Kantine Kompas is vol enthousiasme gestart op drie scholen in de Regio Foodvalley.

Leerlingen gaan aan de slag met gezonde voeding en plantaardige eiwitten. Dit gebeurt op het Christelijk Lyceum Veenendaal, Aeres MBO Ede en Aeres VMBO in onze gemeente.
De leerlingen van Aeres VMBO aan de Luxoolsewegk zijn al in september gestart. Zij volgen het derde leerjaar voeding.

Zelf gezonde gerechten ontwikkelen

Tijdens de lessen leren de jongeren wat plantaardige eiwitten zijn. Ze proeven producten, van sojadrink tot falafelballetjes, en gaan daarna zelf creatief aan de slag.

De uitdaging voor de leerlingen is om een nieuw gerecht te maken met vooral plantaardige ingrediënten. Dit gerecht moet geschikt zijn voor de eigen kantine. Een deel van de leerlingen werkt het recept uit. Ze maken een inkooplijst, berekenen de kosten en kijken naar de haalbaarheid. Een ander deel maakt een campagne om het nieuwe product te promoten.

Campagneweek in de kantine

Tijdens een speciale campagneweek worden de nieuwe gerechten in de kantine verkocht. De leerlingen zorgen zelf voor de promotie.

"We laten jongeren zelf ervaren dat gezonde en duurzame keuzes óók lekker en haalbaar zijn,” zegt Mark Reurink, docent van VMBO onze gemeente. Hij voegt eraan toe: “Door hen eigenaar te maken van het proces, is de kans groter dat het gedrag blijvend verandert”.
De cateraars van de scholen zijn actief betrokken. Zij beoordelen de gerechten op smaak, kosten en of ze passen in de kantine. De beste ideeën worden uitgekozen. Kantine Kompas wil jongeren bewuster maken van hun keuzes en ze stimuleren om nieuwe gerechten te proberen.

Het project is een initiatief van Regio Foodvalley en wordt ondersteund door Wageningen University & Research.