Hoe moet het verder wanneer het gaat om het bouwen van huizen?
Dat is een ingewikkelde vraag, die momenteel op het bordje van het college ligt. Om de nieuwe woonvisie te kunnen maken, is een woningbehoefteonderzoek uitgevoerd. Bovendien heeft B&W partners en inwoners geraadpleegd. Dit om de opgaven op het gebied van wonen, kwantitatief en kwalitatief "nader te duiden" en te onderzoeken welke keuzemogelijkheden er voor Nijkerk zijn op het gebied van wonen.
In de Commissievergadering van donderdagavond eiste Adriaan Goudszwaard (HuurdersOrganisatie Nijkerk), dat het aantal sociale huurwoningen fors omhoog moet. "Een inhaalslag is dringend nodig. Het tekort aan starterswoningen is onverteerbaar hoog." Volgens Goudzwaard komt dat door de tot stilstand gekomen doorstroming. Er moet - volgens hem -op korte termijn wat gedaan worden aan de bouw van goedkope sociale huurwoningen.
Volgens Peter Toonen (WSN) kan er nog 10, 15 jaar gebouwd worden en dan is Nijkerk vol. "Dus moeten we heel goed nadenken, hoe we die ruimte gaan gebruiken." In de Woonvisie gaat het - volgens hem - vooral over eensgezinswoningen, maar er zijn veel meer woonvormen nodig. Op een vraag van Collignon (De Lokale Partij) wat mogelijkheden op korte termijn zouden zijn, noemde Toonen de mogelijkheid om Tiny Houses in Hoevelaken en Nijkerkerveen te bouwen.
Irene Moes zette vraagtekens bij de getallen, die in de concept woonvisie opgeschreven zijn. Ze twijfelt aan de juistheid. Voor de middeninkomens is er bijna niks en wordt er in de woonvisie niks gerealiseerd. Maar dat moet wel gebeuren.
Joop van Ruler (CDA) wilde vooral bouwen voor de lokale behoefte. Dat vraagt binnen de wettelijke kaders om aansturing. Hij zette vraagtekens bij één van de bouwstenen van de woonvisie: de bijdrage van onderzoeksbureau Companen. Ruler vindt, dat die haaks staat op de input van de andere experts, die bijgedragen hebben aan de woonvisie.
Van Ruler had een heel wensenlijstje, waarbij het belangrijkste uitgangspunt is: inspelen op de lokale behoefte. Dat willen de andere partijen overigens ook. Bovendien wil hij concrete getallen (aantallen en prijzen) in de woonvisie.
Ruby Horst sloot zich in grote lijnen aan bij de opmerkingen van de CDA-voorman.
Hilbrand Rozema vroeg zich wel af, wat die lokale behoefte dan precies is. "Willen we de doorstroming op gang helpen, dan zullen er veel verschillende woontypes gebouwd moeten worden." Hij noemde als mogelijkheid om de hoogte in te bouwen met meer appartementen (van verschillende grootte) dus. Hij stelde voor om niet met taakstellingen, maar met resultaatverplichtingen te gaan werken in de woonvisie.
Jacqueline Doppenberg stelde vooral vragen aan het college. Rozema merkte op, dat het college de raad juist vraag mee te denken. In haar reactie zei Doppenberg, dat het vooral gaat om het zoeken van de balans tussen de verschillende bevolkingsgroepen, tussen vraag en aanbod. Ze noemt Woonpark Hoevelaken als een voorbeeld, waar die match volkomen mislukt is. Ze vroeg zich ook af, waar de grens van duurzaamheid ligt ten opzichte van de prijs.
Wethouder Harke Dijksterhuis concludeerde, dat het college de goede thema's te pakken heeft. "Het gaat wel over heel veel dingen." De oproep om keuzes te maken heeft hij goed gehoord. Hij zou graag een programmering op hoofdlijnen op basis van de woonvisie willen ontwikkelen.