Verspillingsvrije lunch voor Oekraïners en anderen

13 sep , 23:03 Nieuws
2024 09 13 aeres oekraine verspilling 4
Aeres-leerlingen serveerden vrijdag een verspillingsvrije lunch aan Oekraïense vluchtelingen en vrijwilligers van de buurtmoestuin
2024 09 13 aeres oekraine verspilling 3

Verspillingsvrije Week 

De Verspillingsvrije Week is in volle gang. Vanuit het onderwijs in Regio Foodvalley is er veel belangstelling om deel te nemen aan de Verspillingsvrije Week. Vandaag gingen de leerlingen van Aeres VMBO aan de slag. Zij volgden een masterclass ‘koken met gered voedsel’ van kok Giel Dons (van Dons catering uit Wageningen).

Koken met gered voedsel

Drieëntwintig tweedejaars leerlingen (vak Voeding) maakten samen met een aantal Oekraïners verschillende gerechten op basis van restvoedsel. Onder begeleiding van kok Giel Dons en docent Voeding Dennis van Santen, gingen de leerlingen en Oekraïners aan de slag met prei, bieten, kool, wortels, snijbiet, courgettes, appels en eieren, meel en broodresten. Alles geteeld en geproduceerd in eigen regio.
De Oekraïners maakten gerechten uit hun eigen cultuur. De leerlingen bereidden diverse soepen, mini-pizza’s en hartige pannenkoekjes. Ter plekke werden de gerechten bedacht, omdat het natuurlijk pas op het allerlaatste moment duidelijk is welk restvoedsel er overblijft bij bedrijven en je dus niet met vaste recepten kunt werken.
De gerechten werden direct daarna uitgeserveerd als lunch in de schoolkantine. Een groep Oekraïense vluchtelingen, vrijwilligers van de buurtmoestuin (die is gelegen op de schoollocatie) en groep 7/8 van GBS De Open Kring mochten aanschuiven om van de lunch te genieten. Voor de studenten en de Oekraïnse koks was het extra leuk dat ze konden zien en horen wat inwoners van hun gerechten vonden.
Wethouder Audrey Rohen (Nijkerk) lunchte gezellig mee. Zij vertelde: “Het mooie aan dit initiatief vind ik natuurlijk de aandacht voor hoe je alles wat eetbaar is kunt verwerken in een lunch en zo voorkomt dat je restjes weggooit en voedsel verspilt. Maar zeker ook dat jeugd, vluchtelingen en de buurt op een leuke manier met elkaar in contact komen. Terwijl zij elkaar in het dagelijks leven misschien niet zomaar ontmoeten.”
De telers en producenten uit de regio die deze restproducten gul hebben geschonken om de lunch mogelijk te maken zijn: Streekwaar, Graangeluk, Remeker, tuinderij De Stroom, tuinderij Het Lichtveen, tuinderij De Wilde Peen, De Oude Ronde, Van Steenbergen, De Gieterij, Ommuurde Tuin.

Samen verspillingsvrij

Van 9 tot 15 september is de Verspillingsvrije Week. In deze week gaat heel Nederland voor #verspillingsvrij, vol inspiratie én leuke acties. Regio Foodvalley werkt aan een voedselsysteem waarin voedsel op waarde wordt geschat en waarin verspilling dus wordt tegengaan. De regio is dan ook heel actief op het thema voedselverspilling. Hier worden de krachten van bedrijven, kennisinstellingen, overheden en inwoners gebundeld om te inspireren, activeren en innoveren op het gebied van voedselverspilling. Tijdens de Verspillingsvrije Week gebeurt er daarom veel in de regio rondom dit thema om mensen te motiveren deze week én de rest van het jaar minder voedsel te verspillen.