Vier nieuwe suggesties voor de opvang van asielzoekers (video)

20 sep , 7:41 Nieuws
2024 09 20 opvang achtergrond
De gemeenteraad heeft besloten aan 278 asielzoekers (waarvan 24 alleenstaande minderjarigen) onderdak te bieden.
Dat deed de afgelopen maanden al heel wat stof opwaaien.
Maar er werden wel veel vragenlijsten ingevuld. 3.126 mensen hebben dat gedaan. Daarin werden 141 ideeën voor locaties aangedragen. Sommige locaties werden veel genoemd (Struik, oude stadhuis) en andere mogelikheden een enkele keer.
Alle inbreng uit de samenleving is keurig opgeschreven in een participatieverslag. Er is een afwegingskader opgesteld. Daar werden alle aangedragen locaties tegen aan gehouden..
Het resultaat is: vier kleinschalige locaties
Nijkerk:
Nijverheidsstraat 7 plus achterliggend terrein (75 personen)
Het gebouw ligt centraal, op een bedrijventerrein en dichtbij algemene voorzieningen. Dit gebouw is eigendom van de gemeente. De eigenaar van het aangrenzende achterterrein is bereid deze ruimte beschikbaar te stellen voor de ontwikkeling van deze opvangplek. Op dit moment wordt het gebouw gehuurd door Stichting ’s Heeren Loo voor dagbesteding van mensen met een verstandelijke beperking. Door samen op zoek te gaan naar een betere plek voor ’s Heeren Loo komt deze ruimte vrij voor asielopvang en kunnen we tegelijkertijd de dagbesteding voor deze kwetsbare groep behouden in onze gemeente.
Beurtschipper 3 (78 personen). Deze opvang gaat als eerste (juli 2025) open.
2024 09 20 asielopvang beurtschipper
Het gebouw ligt op een bedrijventerrein, op een acceptabele afstand van algemene voorzieningen en is goed ontsloten voor voetgangers en fietsers. De eigenaar van dit pand is bereid om medewerking te verlenen. Het gaat om leegstaande kantoren. Deze worden casco opgeleverd. Daardoor kan het snel worden ingericht.
Hoevelaken
Locatie aan Middelaarseweg (75 personen)
Het terrein ligt aan de rand van het ontwikkelgebied Klaarwater. Op dit moment is het een weiland. Er is sprake van goede bereikbaarheid van voorzieningen. Dit terrein is niet in eigendom van de gemeente. Wanneer de gemeente deze plek aanwijst als een geschikte opvangplek, is de eigenaar bereid om over ontwikkeling hiervan in gesprek te gaan. Er is een mogelijkheid voor slimme combinaties met wonen voor andere doelgroepen uit Hoevelaken.
Nijkerkerveen
Hoek Amersfoortseweg - Koolhaaspark (50 personen)
Het terrein ligt tussen woningbouw, industrie en landbouw. Er is sprake van goede bereikbaarheid van voorzieningen. Dit terrein is niet in eigendom van de gemeente. De eigenaar is bereid om over ontwikkeling van deze locatie als een opvangplek in gesprek te gaan. Er is een mogelijkheid voor slimme combinaties met wonen voor andere doelgroepen uit Nijkerkerveen.

Hoe nu verder

De gemeenteraad bespreekt het voorstel in de raadscommissie op 10 oktober (met de mogelijkheid om in te spreken) en in de raadsvergadering op 24 oktober. Wanneer de raad akkoord gaat, wordt elke locatie samen met de betrokken inwoners, ondernemers en organisaties verder uitgewerkt in een plan van aanpak.  
Het college legt de nieuwe situatie uit
Bij de vele reacties ging het vooral om bez orgdheid over veiligheid en bereikbaarheid. De gemeente verwacht, dat de verdeling over viier locaties veel van de bezwaren zal wegnemen.  
Op het moment, dat de persconferentie plaatsvond (vrijdagmorgen in het stadhuis) werden bij omwonenden brieven bezorgd om hen te informeren over hoe de zaken er nu voor staan en wat de gemeente van plan is.
Online bijeenkomst 23 sept 19:00 uur
Op 23 september organiseert de gemeente een online bijeenkomst. Deze bijeenkomst wordt live uitgezonden. De burgemeester en de wethouders leggen uit hoe het college de opvangplekken gekozen heeft en waarom. U kunt via de chat vragen aan hen stellen.
Op 23 september vindt u op hier de link om deel te nemen. U kunt de uitzending ook later terugkijken.

Reactie van burgemeester Renkema