Expositie “Het was stil in het Veen”

Foto:

Die gaat over de evacuatie van Nijkerkerveen in mei 1940.

Vanaf 1938 wordt er in Europa dreigende oorlogstaal uitgesproken. Een oorlog tussen Duitsland en de geallieerden lijkt steeds dichterbij te komen. De Nederlandse regering voert een strikt beleid van neutraliteit. Toch wordt een Duitse inval niet onmogelijk geacht. In de maanden vóór de oorlog wordt een plan gemaakt om een eventuele Duitse opmars te belemmeren door onder andere de Grebbelinie te verdedigen. Nijkerk, gelegen aan de belangrijke route naar het westen van het land, is onderdeel van dit plan.

Nadat Duitsland op 1 september 1939 Polen is binnengevallen, wordt het steeds spannender of Nederland haar neutraliteit zal kunnen behouden. Burgermeesters langs de Grebbelinie zijn dan vanaf september 1939 aan het werk om een evacuatie voor te bereiden In april 1940 bezetten de Duitsers Denemarken en Noorwegen. In het Stadhuis van Nijkerk wordt vanwege de toenemende dreiging een permanente wachtpost ingesteld, die moet waken over de telefoon.

In de vroege morgen van vrijdag 10 mei 1940 valt Duitsland Nederland aan. De gemeente Nijkerk moet in haar geheel worden geëvacueerd en de bevolking wordt tijdelijk naar Harderwijk en Putten gebracht. In totaal worden er in mei 1940 ruim 10.000 mensen en 11.500 stuks vee geëvacueerd. De bevolking van Nijkerkerveen, zo’n 1800 inwoners en het bijbehorende vee worden naar Putten geëvacueerd. Na de geslaagde evacuatie wordt Nijkerk beschoten om schootsveld te creëren en daardoor de opmars van het Duitse leger te vertragen. Een kleine week later is de oorlog, na het bombardement op Rotterdam, afgelopen en kunnen de mensen weer terug naar hun eigen huizen.

In deze tentoonstelling wordt middels verhalen, foto’s, geluidsfragmenten en officiële documenten getracht dit stukje Veense historie weer tot leven te brengen.
Dit is de derde expositie van het Oranje Comité Nijkerkerveen. Die is van 12 april tot en met 21 mei te zien in dorpshuis het Veense hart.

In 2015 maakten we een reportage over de herdenking van die evacuatie.

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter, LinkedIn, Instagram, Mastodon en Threads, of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen