Wordt het net zo mooi als in 1988

Nederland begon het EK in Duitsland met een 2 – 1 overwinning op Polen

In 1988 speelde Nederland de eerste wedstrijd tegen de Sovjet Unie en verloor met 1 – 0. Niet zo best dus.

Maar dat was wel het begin van iets heel bijzonders: Nederland won voor het eerste en tot nu toe enige keer in de geschiedenis het Europees Kampioenschap.
De finale werd op 25 juni gespeeld in het Olympiastadion in München. Nederland versloeg de Sovjet-Unie met een score van 2-0.

Ruud Gullit kopte Nederland in de eerste helft op voorsprong, waarna Marco van Basten in de 54e minuut zijn beroemde volley schoot. Doelman Hans van Breukelen hield Nederland in de wedstrijd door een strafschop te stoppen.

De overwinning was een grote verrassing voor veel mensen. Nederland had in de kwalificatieronde nog met moeite een plaats afgedwongen en was in de poulewedstrijden niet erg indrukwekkend. Maar in de knock-outfase speelde het team uitstekend, met overwinningen op Ierland, Engeland en West-Duitsland.

De overwinning van Nederland op het EK van 1988 was een hoogtepunt in de Nederlandse voetbalgeschiedenis. Het was de eerste grote prijs die het Nederlands elftal won sinds het WK van 1974. Na 1988 werd er geen groot toernooi meer gewonnen.