Surf H1 op stoom

SWIFTERBAND – Surf Heren 1 moest afgelopen zaterdag valleyballen tegen het hoog geklasseerde eerste herenteam van Swift’64. Swift’64 speelde een thuiswedstrijd, dus Surf moest afreizen naar Swifterband. Swift’64 kreeg te maken met een goed gemotiveerd Surf H1, waar het vertrouwen na de overwinning op het tweede team van Surf (dat uitkomt in dezelfde klasse) volop aanwezig was.

Vorige week was de lokale derby namelijk tussen het eerste en tweede herenteam van Surf. Surf H1 maakte in deze wedstrijd heel duidelijk waarom zij het vlaggenschip zijn van de vereniging. Het tweede team werd kansloos opzij gezet. Nadat de vorige derby in een 3-2 overwinning voor het eerste was geëindigd, waren de mannen van het tweede op zoek naar revanche. In aanloop naar de wedstrijd waren de gemoederen hierdoor al hoog opgelopen. Heren 2 positioneerde zich hierbij in de favorietenrol, omdat zij op de ranglijst hoger waren geklasseerd. ‘Het wordt een 3-1 overwinning voor Heren 2’, aldus Gert-Jan Meijer (speler van het tweede en trainer van het eerste) voorafgaand aan de wedstrijd.

Ten onrechte bleek tijdens de wedstrijd en inmiddels ook de positionering van het tweede op de ranglijst. Surf H1 won en is het tweede inmiddels ook op de ranglijst gepasseerd. Beide teams konden helaas niet compleet aan de wedstrijd beginnen, maar met invallers uit het goed presterende derde team van Surf waren alle posities uiteindelijk goed bezet. Het eerste kampte met de afwezigheid van Lars Nijenbrinks en dat werd opgevangen door de inzet van Wiger Middelkamp (vorig jaar nog speler van het eerste) uit heren 3. Daarnaast stond passerloper Jeffrey The na een langdurige blessure weer op het wedstrijdformulier.

De wedstrijd begon direct in het voordeel van H1. Het eerste team wist met hoge servicedruk het tweede in de problemen te brengen met de pass en Surf H2 had moeite om tot scoren te komen. Aan de andere kant werd de pass echter uitmuntend verzorgd door libero Gertjan de Gans. De middenaanvallers konden hierdoor goed worden bediend door spelverdeler Harmen van Huffelen, waardoor het eigenlijk allemaal een stapje te snel ging voor het tweede. Een goede serviceserie van Rene Huurdeman (hij maakte dit seizoen de overstap van H1 naar H2) gooide echter nog roet in het eten, waardoor H2 de set naar zich toe kon trekken met 25-22.

Dit bleek echter eenmalig. Surf H1 herpakte zich in de daaropvolgende sets en vervolgde de wedstrijd met zorgvuldig spel. Passerlopers Jeffrey The en Peter Davina werden op de millimeter nauwkeurig bediend door Harmen, waardoor zij veelvuldig tot scoren kwamen. Met mooie combinaties werd het tweede volledig zoek gespeeld. Ook diagonaalaanvaller Ronald van Randeraad deed hierbij een aardige duit in het zakje, met een scoringspercentage van ruim 90%. Het goedverzorgde aanvalsspel werd gecombineerd met een ijzersterk blokkering van de hoofdblokkeerders Tom van Arnhem, Robin van Amerongen en Robert van de Kooi. Surf H1 won hierdoor de overige sets met 25-22, 25-22 en 25-19.

Marco Gijsen (speler van Surf H2): ‘Heren 1 was gewoon veel sterker. We hadden echt geen schijn van kans.’ Ook Gert-Jan Meijer moest terugkomen op zijn eerdere voorspelling. Na de wedstrijd zei hij: ‘H1 heeft ons op alle fronten overklast. Het eerste is een meer volwassen team, met meer aanvalskracht, een betere blokkering en een goed verzorgde pass. Aan dit niveau kunnen wij helaas nog niet tippen.’

In Swifterband stond het eerste van Swift’64 dus heel wat te wachten. Na zo’n overwinning liep Surf H1 natuurlijk over van het zelfvertrouwen, zonder daarbij naast hun schoenen te gaan lopen. Het team startte daarom met dezelfde basis als een week eerder, met uitzondering van de diagonaalpositie. Aanvoerder Jesse Berens nam hier weer de plaats in van Ronald Randeraad, vanwege zijn blokkerende kwaliteiten tegen het snelle, aanvallende spel van Swift’64.

Surf H1 begon scherp aan de wedstrijd en zette de tegenstander direct onder druk. De pass werd goed verzorgd en aanvallend begon Surf ijzersterk. De snelle middenaanvallen van Tom van Arnhem en Robert van de Kooi waren onhoudbaar voor de verdediging van Swift’64. Aan de kant van Surf werd door libero Gertjan de Gans juist het beleid gevoerd dat er geen bal op de grond mocht vallen. Swift’64 kwam hierdoor nauwelijks aan scoren toe. Zeker omdat Swift’64 al veel moeite had om langs de hoge blokkering van Surf te komen. Met mannen als Jesse Berens, Jeffrey The en Peter Davina op de flanken was het voor de aanvallers van Swift’64 bijna onmogelijk om tot scoren te komen. Regelmatig kregen zij de bal op hun tenen terug.

Surf won de eerste set dan ook overtuigend met 25-16. Coach Elwin Stellingwerf (die dit jaar weer terugkeerde bij Surf) liet de opstelling de volgende set daarom ongemoeid. Het team begon weer net zo gemotiveerd aan de tweede set en liep moeiteloos over Swift’64 heen, met een eindstand van 25-21. De derde set verliep nog voorspoediger voor het eerste team van Surf. Spelverdeler Harmen van Huffelen trok de blokkering van de tegenstander volledig uit elkaar en maakte het voor de aanvallers van Surf een koud kunstje om de punten keihard binnen te slaan langs het eenmansblok van Swift’64. Deze set werd met 25-15 gewonnen.

De inmiddels ingebrachte Robin van Amerongen en Ronald Randeraad konden deze wedstrijd ook weer laten zien hoe waardevol zij zijn voor het team. Met een paar fantastische blokkeringen op de tenen van de tegenstander maakten zij het onmogelijk voor Swift’64 om te scoren. Terwijl ze bij Swift’64 ten einde raad waren liet Lars Nijenbrinks zien waarom hij in de vierde set in het veld was gekomen. Een uitstekend verzorgde passing en onhoudbare aanvallen van zijn kant leidden de 4-0 overwinning in van Surf. Ondanks dat deze set minder overtuigend werd gewonnen, trok Surf ook hier aan het langste eind met 26-24. Volgende week speelt Surf H1 thuis tegen de nummer 1 Hellas H1. Benieuwd of Surf deze lijn voortzet? Kom dan om 13.00 uur naar Sporthal De Slag voor deze spectaculaire wedstrijd.

Verslaggever: Alexander Gijsen